ВАЖЛИВО

В Україні пасічники можуть безоплатно зареєструвати пасіку

25.03.2020 06:02
Bee keeper lifting shelf out of hive

За законодавством України пасіки підлягають реєстрації за місцем проживання власника або за місцезнаходженням юридичної особи, які займаються утриманням та розведенням бджіл, виробництвом і первинною переробкою продуктів бджільництва. З посиланням на інформацію Держпродспоживслужби, пише Agronews.

Зареєструвати пасіку можна у місцевих державних адміністраціях або сільських, селищних, міських радах. Реєстрація пасік проводиться на підставі заяви фізичної чи юридичної особи, незалежно від форми власності. У заяві про реєстрацію пасіки зазначаються: назва та адреса заявника, кількість бджолосімей, йдеться у повідомленні відомства.

Також власнику пасіки необхідно отримати ветеринарно-санітарний паспорт на пасіку, що видається на підставі письмового звернення до управлінь Держпродспоживслужби в районах і містах, з обов’язковим проведенням епізоотичного обстеження, яке здійснюють державні лікарні ветеринарної медицини в районах і містах.

Районне (міське) управління Держпродспоживслужби, в 30-денний термін повинно провести обов’язкову державну реєстрацію пасіки, що здійснюється на безоплатній основі та видати заявнику ветеринарно-санітарний паспорт пасіки.

Відповідно до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 13.02.2013 року № 96 «Про затвердження розмірів плати за послуги з питань ветеринарної медицини, захисту рослин, охорони прав на сорти рослин, які надаються органами та установами, що входять до сфери управління Державної ветеринарної та фітосанітарної служби» (із змінами і доповненнями), зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 07 березня 2013 р. за № 380/22912, розміри плати за послуги бюджетними установами центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику у галузі ветеринарної медицини, сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів становлять:

– видача ветеринарно-санітарних паспортів пасік, ставків – 50.88 грн;

– клінічний огляд однієї бджолосім’ї – 29,73 грн.

Не дотримання даних вимог значно ускладнює або ж унеможливлює позитивне вирішення спірних питань, що можуть виникнути під час ведення господарської діяльності, – зазначають у відомстві.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: