НОВИНИ

Озвучено якість соняшника нового врожаю

31.10.2022 16:18
CAC3F4D5-6149-41FA-9B13-9E9D71F63F11-59599

Цьогоріч якість соняшника не радує аграріїв. Окрім того, що до половини соняшнику впало і згнило, в ньому подекуди до 10% склероцій. Про це повідомляє Latifundist.com, пише agronews.ua.

Як відмітив фермер, кандидат сільськогосподарських наук, виробник насіннєвого матеріалу Віктор Філатов, найбільше від склеротиніозу та сірої гнилі постраждали північні та західні регіони. Особливо Рівненська область, де врожайність була 3,5 т/га, а зараз 1-1,5 т/га з великим вмістом склероції. На Полтавщині та Харківщині, де він працює, пощастило більше і там соняшника, ураженого цими захворюваннями, значно менше.

Головний агроном кластеру «Бровари» A.G.R. Group Іван Войко теж розповідає, що у Рівненській області він бачив поля, де 30% соняшника уражено склероцією. А от на своїх полях вдалося зупинити нашестя цих хвороб. 

«В цьому році по соняшнику працювали з гібридами Субаро та Pioneer P64LE25. Влітку в Київській області було мало сонячних днів. Сума активних температур була нижчою від минулорічної. Під час цвітіння соняшника почалися опади, спостерігалась висока відносна вологість. Хоча ми і не планували третій обробіток фунгіцидом, та, як виявилося, це було правильне капіталовкладення. В наших колег, які не провели такий обробіток, соняшник уражений сірою гниллю та кошиковою склероцією», — пояснив Іван Войко.

Майже всі опитані виданням компанії відповіли, що якість соняшника в цьому році дещо гірша. В «Контінентал Фармерз груп» кислотне число по соняшнику є дещо вищим, якщо порівнювати з торішнім показником, але залишається в межах норми. Що стосується олійності, то цього сезону вона вища за базову й тримається на тому ж рівні, що і минулого року. Показник сягає 53–54%. В A.G.R. Group олійність на рівні 49-48% (минулого року 50-51%). В «ТАС Агро» — на рівні 45-50%. 



Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: