НОВИНИ

Озвучено, як змінилися ціни на ріпак та канолу

18.06.2021 07:35
raps-tsvety-zheltye-rapsovoe-pole

Пізня та посушлива весна в Канаді у травні призвела до різкого спекулятивного зростання цін на канолу та ріпак, але активна сівба та сприятливі дощі знизили спекулятивний тиск, тому ціни різко знижуються. Про це повідомляє graintrade, пише agronews.ua.

Сівбу каноли завершили з випередженням торішніх та середньорічних темпів на 3-6%. Минулого тижня в країні пройшли рясні дощі, які сприятливо вплинули на посіви. Проте в окремих районах надмірні опади викликали повені. Наступного тижня прохолодна погода з незначними опадами продовжить покращувати стан посівів.

Погода в Канаді та опади в Австралії під час посівної посилили тиск на котирування, особливо на тлі падіння цін на пальмову та соєву олію. Починаючи з понеділка, липневі ф’ючерси на канолу на біржі в Чикаго впали на 6,7% до 815,2 CAD/т або 664,1 $/т, а листопадові – на 7,7% до 692,6 CAD/т або 564 $/т. За місяць липневі ф’ючерси обвалилися на 12,9%, тоді як листопадові – на 6% завдяки тому, що на початку червня на прогнозах спекотної погоди сягали рівня 770 CAD/т або 627,3 $/т.

Сезонне зниження цін на пальмову олію виявилося значно сильнішим, ніж очікувалося, і з початку червня вже склало 20%, що посилює тиск на сусідні ринки олійних.

На паризькій Euronext серпневі ф’ючерси на ріпак, які дешевшають з 8 червня, вчора впали ще на 9,75 €/т до 498,25 €/т або 600,4 $/т, втративши за тиждень майже 9% ціни.

В Україні холодна погода з надмірними опадами призводить до вилягання посівів озимого ячменю та пшениці, але поки сприяє розвитку посівів ріпаку. Проте прогнози врожаю залишаються незмінними та поступаються торішнім показникам.

Форвардні ціни на ріпак з поставкою в порт у липні – серпні після спекулятивного стрибка до 650-660 $/т з початку тижня знизилися до 610-615 $/т для базисної олійності 42%. Все більше переробників планує наростити обсяги переробки ріпаку в новому сезоні, що різко посилить конкуренцію з експортерами, хоча зазвичай лише 10% врожаю ріпаку іде на переробку в Україні, а інший експортується до  ЄС.

Нагадаємо, що в Україні продовжують дорожчати продукти.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: