НОВИНИ

Озвучено, як вьерегти бджіл від масової загибелі

13.12.2021 17:08
_102379246_49a68734-588f-403f-b656-40d30a562ab6

Масова загибель бджіл у всьому світі в останні роки набуває все більших масштабів, а триваюча тенденція загрожує екологічною катастрофою і незворотними наслідками для біосфери. Чим це викликано та як це може відгукнутися в майбутньому?  Про це повідомляє rbc.ua, пише agronews.ua.

Моделюючи сценарій — що буде, якщо раптом зникнуть бджоли — варто готуватися до найгіршого підсумку і для людей, попереджає біолог інноваційного українського дистанційного освітнього проекту Віталій Скрипник.

За його словами, після повного мору бджіл слідуватиме вимирання значної кількості видів квіткових рослин, яких вони запилювали…
Тут варто зауважити, що панівною групою рослин на планеті є квіткові, велика частина з них запилюється різними комахами, не тільки бджолами — тут і метелики, і жуки, птахи, міль та інші крилаті. Але бджоли є запилювачами дуже великої кількості рослин.
Наука схильна пояснювати бджолиний мор сукупністю таких факторів, як:

  • пестициди,
  • інфекції (зокрема, нозематоз — небезпечна хвороба маток, трутнів і дорослих бджіл) і паразити (кліщ варроа),
  • зміни клімату…

А ще промисловці закликають не скидати з рахунків значний вплив самої людини на природу.

Витісняє бджіл і скорочення площі лугів і земель з дикою рослинністю, тобто природним рослинним покривом.

«Бджоли є одним з мільйонів біологічних видів цієї планети, і вони мають адаптуватись до нових умов, або зникнути», — говорить Скрипник.

Проблема в тому, що в одомашнених бджіл адаптивні можливості знижені, як і у всіх одомашнених видів, тому зміна клімату на них так сильно і впливає.

У нашій країні особливо актуальним залишається питання загибелі бджіл через використання пестицидів і агрохімікатів під час їх льоту, розповіла експерт з АПК, стратегічний радник комітету з аграрних питань Української асоціації бізнесу і торгівлі Яна Казьміна. Так, масове отруєння бджіл на пасіках зазвичай спостерігається у весняно-літній період, на який припадає найбільша кількість обробок пестицидами та агрохімікатами посівів сільськогосподарських культур від шкідників, хвороб, бур’янів.

Щоб врегулювати це питання, був підготовлений законопроєкт про внесення змін до закону України «Про пестициди і агрохімікати» щодо вдосконалення вимог до маркування пестицидів і агрохімікатів (№ 5237), який вже схвалили екологічний і аграрний комітети, і підтриманий бізнесом. Документ зареєстрували в березні… і він все ще очікує свого розгляду у Верховній Раді.

Що пропонує проєкт закону:

  • встановлення вимог до обов’язкового нанесення інформації про екологічну небезпечність пестицидів і агрохімікатів для нецільових об’єктів, у тому числі бджіл, на етикетку (маркування) кожної товарної одиниці пестициду або агрохімікату;
  • встановлення вимоги щодо обов’язковості здійснення оцінки екологічної небезпечності пестицидів і агрохімікатів для нецільових об’єктів у тому числі бджіл під час державної реєстрації.

Ініціатори нововведень переконані, що такі зміни сприятимуть: мінімізації ризиків негативного впливу пестицидів та агрохімікатів на нецільові об’єкти, у тому числі бджіл; підвищенню обізнаності фермерів про порядок безпечного застосування пестицидів та агрохімікатів.

«На сьогодні безпечне використання пестицидів і агрохімікатів є дуже актуальним питанням, оскільки від нього залежить здоров’я і життя людей, тварин, а також стан навколишнього середовища», — наголошує Казьміна.

Читайте також: Вчені створили грушу у формі Будди.



Перегляди: 8
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: