ВАЖЛИВО

Озвучено ціни на пшеницю, ячмінь та кукурудзу у портах України

23.03.2021 11:08
235890v9930097d

За підсумками минулого тижня ціни попиту на продовольчу пшеницю в портах України практично зрівнялися з цінами на фуражні ячмінь і кукурудзу. Про це повідомляє АПК-інформ, пише agronews.ua.

“Настільки нетиповий спред обумовлений стрімким здешевленням пшениці, в той час як ціни на ячмінь знижувалися менш активно, а на кукурудзу – навіть дещо зросли в кінці минулого тижня на тлі аналогічної динаміки на базисі FOB. Ключовими факторами ціноутворення виступали ситуація на зовнішньому ринку і активність попиту трейдерів. Зокрема, пшениця на базисі FOB дешевшала протягом усього минулого тижня внаслідок необхідності підвищення її конкурентоспроможності на тлі стриманого попиту імпортерів і очікуваного поліпшення стану посівів озимих в США, ЄС і Причорномор’ї через опади, а також здешевлення російської зернової на тлі підвищення прогнозу її виробництва та експорту в 2021/22 МР, і можливої відмови від регулювання експорту зерна», – пояснила керівник відділу локальних ринків ІА «АПК-Інформ» Анна Танська.

Що стосується ячменю, додала експерт, то він також дещо втратив в ціні через зменшення попиту імпортерів і загальної понижувальної динаміки на світовому ринку, однак це нівелювалося обмеженою кількістю його пропозицій (за даними Держстату, станом на 1 березня п.р. запаси зернової складають 820,1 тис. тонн, що на 48% нижче показника роком раніше) і активізацією попиту Алжиру.

Під впливом вищевказаних факторів ціни попиту на пшеницю 2 класу, ячмінь і кукурудзу за підсумками минулого тижня практично зрівнялися і в більшості випадків озвучувалися в межах 7800-8100 грн/т СРТ-порт.

При цьому експерт підкреслила, що невеликий розбіг в доларових цінах попиту все ж зберігається, і в цілому ситуація з нетиповим спредом триватиме недовго, адже багато учасників ринку не виключають ймовірність зниження цін на кукурудзу слідом за суміжними ринками.

«У другій половині сезону найбільш активною експортною культурою є кукурудза, при цьому її конкурентоспроможність і затребуваність на світовому ринку залишає бажати кращого з огляду на сформовані високі ціни. У той же час, підтримати ціни на українську пшеницю може те, що, незважаючи на поліпшення стану посівів пшениці в США і РФ, показники в основних регіонах-виробниках нижче торішніх, а експорт зернової з ЄС з початку поточного МР помітно знизився. Тим не менш, зараз багато трейдерів призупинили закупівлю пшениці через низький зовнішній попит і поступове наближення обсягів її експорту до узгодженого меморандумом граничного значення», – уточнила Танська.

Нагадаємо, що Україна вже експортувала 34 млн тонн зернових.


Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: