НОВИНИ

Озвучено ТОП-10 агропродукції, яка принесла Україні найбільше валютної виручки

08.04.2022 08:01
agro

Агропромислова продукція у 2021 р. залишилася однією з ключових галузей у зовнішньоекономічній діяльності України. За цей рік було експортовано продукції агропромислового комплексу на загальну суму $27,3 млрд, що становить 41% загальноукраїнського експорту. Про це повідомляє УКАБ, пише agronews.ua.

У порівнянні з попереднім роком даний показник зріс на 25%, говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» на сторінці у Facebook.

Як зазначається, найбільший внесок у формування експортної виручки внесли вже традиційні для українського АПК: 

  1. експорт олії соняшникової (23% експортної виручки в 2021 р.);
  2. кукурудзи (22%); 
  3. пшениці (19%); 
  4. насіння ріпаку (6%); 
  5. макухи соняшникової (6%); 
  6. ячменю (5%); 
  7. м’яса птиці (3%); 
  8. соєвих бобів (2%); 
  9. соєвої олії (1%);
  10. хлібобулочних виробів (1%). 

«Через війну росії проти України у нас зараз тимчасово заблоковані всі морські порти, через які здійснювався експорт цієї продукції. Через це українські аграрії не мають змоги отримувати кошти для проведення весняної посівної кампанії, а країни-імпортери української продукції — забезпечувати своє населення якісним продуктами харчування. Через фізичну нестачу цих продуктів уже спостерігається стрімке зростання цін. Пшениця зросла в ціні на 25% — до 450 $/т, а соняшникова олія — на 33% — до 2 200 $/т», — наголосила аналітик УКАБ Світлана Литвин.

Основними країнами-імпортерами української агропромислової продукції є Китай (16% експортної виручки), Індія (7%), Нідерланди (6%), Єгипет (6%), Туреччина (5%) та інші. 

«І саме цим країнам зараз необхідно додати тиску на росію щодо деблокади українських портів, оскільки це загрожує не лише зростанням цін, а й розповсюдженням голоду в країнах, які не зможуть закуповувати необхідний обсяг продукції», — пояснюють в УКАБ.

Читайте також: Туреччина заблокувала засоби захисту рослин для України.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: