НОВИНИ

Озвучено стан економіки в Україні

09.03.2023 18:21
VVP

Падіння ВВП у лютому 2023 року становить 26% (±2%), що є кращим за показник січня — 32% (±2%). Про це говориться у повідомленні Міністерства економіки України, пише agronews.ua.

«У лютому 2023 року економічна активність поступово відновлювалась, ураховуючи суттєве зменшення дефіциту електроенергії та скорочення тривалості відключень завдяки відновленню роботи усіх доступних видів генерації в енергосистемі з середини лютого. Виграна Україною «енергетична війна» додала оптимізму бізнесу, який покращив свої настрої щодо майбутнього та активізував діяльність. Загалом економічний фронт тримається — економіка продовжує функціонувати, адаптуватися, відновлюватися», — повідомила перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко.

Зокрема, у лютому порівняно з січнем поточного року дещо покращилася ситуація у промисловому виробництві завдяки зниженню тиску такого чинника як дефіцит електроенергії, ураховуючи запуск в роботу дев’яти атомних блоків. Крім того, у лютому ракетних ударів по об’єктах електроенергетики було менше, ніж у січні поточного року, а їх негативний вплив ще й нівелювався більшою адаптивністю виробників.

За оцінками Мінекономіки, покращується ситуація в багатьох галузях економіки. Так, у транспортній сфері відбулося поступове відновлення активності за всіма ключовими видами транспорту, окрім авіаперевезень, діяльність яких наразі не здійснюється через воєнні дії. Також дещо покращилася ситуація у тваринництві, яке поступово адаптується до складних умов функціонування, зокрема у регіонах, які відносно менше постраждали від війни і куди релокувалися фермери з прифронтових територій. Суттєво покращились очікування ділової активності сфери торгівлі, яка є чутливою до змін попиту.

Спостерігається поступове покращення ситуації і у будівельній сфері. Це сталося через те, що на деокупованих територіях активізовуються будівельні роботи, зокрема з відновлення зруйнованих чи пошкоджених житлових, виробничих, а також інфраструктурних об’єктів.



Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: