НОВИНИ

Озвучено шокуючий розмір збитків від деградації ґрунтів

15.12.2021 15:32
эрозия почвы

За оцінками НААН, щорічні збитки від деградації ґрунтів в Україні становлять 40 млрд грн,. Про це повідомляє propozitsiya.com, пише agronews.ua.

За останні 130 років українські землі втратили 30% гумусу. За оцінками FAO, 20% сільськогосподарських земель України вже зазнали суттєвої деградації, а решта перебувають під загрозою. 

У світі ж деградованих ґрунтів — чверть від усієї кількості. А до 2050 р. деградовані ґрунти займатимуть до 95% загальної площі суші.

Показник деградації ґрунтів корелює з їх розораністю. Так, серед близько 300 опитаних господарств з усієї України зниження родючості ґрунту в останні роки спостерігають близько половини, в т. ч. 65% тих, хто залишається прихильником оранки і всього 5% тих, хто перейшов на ресурсозберігаючі технології (mini-till, strip-till, no-till). А в Кіровоградській області, де розораність залежно від району (в старих межах) становить від 80 до 94% усієї площі сільськогосподарських угідь, за даними наукової агроекологічної оцінки, не залишилося жодного району, де стан ґрунтів був би задовільним.

В цій ситуації фахівці FAO пропонують перейти на ґрунтозберігаюче землеробство, основними принципами якого є наступні:

мінімальне порушення ґрунту;

постійне покриття поля рослинами або пожнивними рештками;

біорізноманіття — сівозміна з мінімум трьох культур, а краще — п’яти.

За даними вітчизняних учених, в Україні для міні-тілл придатні більше 11 млн га, а для ноу-тілл — більше 5,5 млн га, разом — 16,8 млн га.

Наразі ж міні-тілл і ноу-тілл практикується, за даними Мінагрополітики, на менш ніж 3 млн га, а стрип-тілл — на 140 тис. га. За даними ж МФК, за ноу-тілл в Україні обробляється всього 3% земель.

Читайте також: Близько 63% українців вважають реформу децентралізації потрібною.



Перегляди: 10
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: