ВАЖЛИВО

Озвучено регіони України з найдорожчою землею

09.08.2021 09:35
prodazh-zemli

Ціна на землю в Україні поки що дуже низька. Фахівці з Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) підрахували, що в середньому в липні гектар української ріллі продавався за 26,8 тисячі гривень. Про це повідомляє УКАБ, пише agronews.ua.

З огляду на курс долара, то це майже тисяча доларів. Однак уже незабаром це буде менше тисячі. Це занадто низька ціна на землю, вважають спеціалісти.

Ринок землі в Україні поки що дуже млявий. За місяць, що минув з моменту його відкриття, в країні продано всього 5,32 тисячі гектарів землі на загальну суму в 210 мільйонів гривень. Для такої великої країни, як Україна, це, за оцінками експертів, скромні цифри.

«Порівняно низьку середню ціну можна пояснити малою кількістю угод, ймовірно, нижчою нормативною грошовою оцінкою проданих земельних ділянок з піщаними ґрунтами та на схилах. Така ситуація зараз спостерігається в половині областей», – відзначили в УКАБ .

Дорожче від середньої вартості землю продавали в таких областях:

????Київській – 38 тис. грн за 1 га;

???? Закарпатській – 37 тис. грн;

???? Одеській – 33 тис. грн;

???? Житомирській – 32 тис. грн;

???? Хмельницькій і Полтавській – по 31 тис. грн.

Разом із тим, у трьох областях середня ціна гектара не дотягує навіть до 20-ти тисяч гривень. Зокрема, це Запорізька область – 17 тис. грн, а також Херсонська та Чернівецька – по 19 тис. грн.

Ринок землі гальмується не тільки низькою пропозицією, але і деякими неузгодженостями в законі, через які багато нотаріусів бояться укладати угоди купівлі-продажу. В УКАБ сподіваються, що Мін’юст оперативно дасть роз’яснення до суперечливих моментів, і це посприяє активізації продажів.

«З розблокуванням вчинення нотаріальних дій очікується підвищення динаміки угод з відчуження сільськогосподарських земель, що, своєю чергою, дасть повнішу картину цін 1 га», – поділилися надією в УКАБ.

Нагадаємо, що стало відомо, чи подорожчає молочна продукція.



Перегляди: 23
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: