НОВИНИ

Озвучено регіон, де працюють найсучасніші ферми у Європі

16.08.2021 15:05
foto-tobolinfo_rect_f1cbc11c0079731fced4d5eaa2eaed79

Агропромисловий комплекс, промисловість та інвестиції: досягнення Житомирської області за 30 років Незалежності України. Про це повідомляє Новости Житомира, пише agronews.ua.

За роки Незалежності на Житомирщині відбулись суттєві зміни як в аграрному, так і промисловому секторі. А загальна сума інвестицій в регіон за цей час склала понад 330 млн дол. США.

Агропромисловий комплекс

Починаючи з 1992 року після прийняття Верховною радою України Закону про Колективне сільськогосподарське підприємство у Житомирській області було розпайовано 1 млн. 100 тис. га земель сільськогосподарського призначення. Право на земельну ділянку, земельну частку (пай) отримали 311,3 тис. громадян, з них 303,1 тис. – отримали земельні сертифікати, взамін сертифікатів оформлено та видано державні акти свідоцтва на право власності.

Розпайовано майна колективних сільськогосподарських підприємств (виробничі приміщення та споруди, техніка та обладнання, продуктивна худоба та оборотні засоби) на загальну суму 992,0 млн грн. Право на майновий пай мали 289,0 тис. осіб, із них 249,0 тис. осіб отримали свідоцтва на право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства (майновий сертифікат).

У використанні сільськогосподарських підприємств та господарств населення 1290,0 тис. га сільськогосподарських угідь, з них: площа ріллі – 1053,0 тис. га.

Читайте також: В зоні проведення ООС загинув 30-річний військовий з Житомирщини

Читайте також: У Житомирській області перші випадки небезпечного штаму «Delta», одна хвора померла

У структурі виробництва валової продукції сільського господарства у 1990 році переважало тваринництво, його частка складала 53%, на долю рослинництва припадало 47%. Агроформуваннями області вироблялось 62,5% валової продукції сільського господарства області.

За останні роки структура виробництва змінилась. 75% усієї виробленої валової продукції – це продукція рослинницької галузі, на тваринництво припадає лише 25%. Вагомо є частка господарств населення у виробництві сільськогосподарської продукції – 45,7%, агроформуваннями виробляється -54,3% продукції.

Основою продовольчої безпеки Житомирщини є зернове господарство. У 2020 році виробництво зерна склало 2,6 млн тонн, що у 2 рази більше проти 1990 року. При цьому площі під зерновими культурами у 2020 році зменшилась на 25,0 тис. га (5%) проти 1990 року. Високих урожаїв досягнуто завдяки збільшення площ під зерновою кукурудзою та зростанню урожайності майже у 1,9 рази у 2020 році у порівнянні з 1990 роком з 26,8 ц/га до 49,5 ц/га .

Протягом останніх років в області ведеться будівництво потужних елеваторних комплексів із використанням новітніх технологій.

Другим хлібом на Житомирщині вважається картопля. ЇЇ виробництво зросло у порівнянні з 1990 роком у 1,7 рази і становило у 2020 році 1770,7 тис. тонн. Виробництво овочів зросло у 2,6 рази і склало у 2020 році 394,8 тис. тонн. Зберігання картоплі забезпечують майже 60 картоплесховищ, також діє 13 овочесховищ.

Розвиток ягідництва у регіоні. Протягом останніх років проводиться робота щодо розширення площ та нарощення виробництва плодової та ягідної продукції. Зокрема, у 2020 році вироблено 42,5 тис. тонн плодових та ягідних культур, що у 1,8 рази перевищує рівень 1990 року.

Житомирщина входить у ТОП-5 регіонів України, які мають найбільші площі ягідних насаджень та найбільшу кількість професійних виробників (поряд з Київською, Волинською, Дніпропетровською, Донецькою областями).

Плантації лохини ТОВ «БЕТЕК» Новоград-Волинського району є найбільшими в Україні та одними з найбільших у Європі і станом на 2021 рік становлять 325 га. Компанія є найбільшим українським експортером свіжих ягід в країни СНД та Європи.

Розвиток галузі хмелярства. Незважаючи на значні зменшення площ під хмелем за останні 30 років, Житомирщина залишається лідером у цій галузі, займаючи 80% загальнодержавних площ під хмелем. Житомирське підприємство ПП «СП «Гранд»(с. Рея) єдине в Україні, внесене в Державний реєстр суб’єктів насінництва та розсадництва 2021 року по культурі хміль звичайний сортів «Заграва» та «Слов’янка».

Тваринництво.

 В тваринництві самим пріоритетним є розвиток традиційної галузі молочного і м’ясного скотарства, як в організованій сфері виробництва так і в господарствах населення. Позитивно заявляють про себе у розвитку скоростиглі галузі тваринництва – свинарство, птахівництво, вівчарство, козівництво. Незважаючи на значний спад чисельності ВРХ в регіоні протягом останніх років, продуктивність корів зросла у 1,9 рази. Якщо у 1990 році середньорічний надій на корову по сільськогосподарських підприємствах становив 2776 кг молока, то у 2020 році 5097 кг.

Найсучасніші ферми в Україні. На території Житомирської області функціонують найсучасніші ферми не лише в Україні, а і у всій Східній Європі.

ПП «Галекс Агро» та ПАФ «Єрчики» закінчують будівництво нових товарно-молочних ферм за європейськими стандартами. Нові корпуси корівників побудовані з європейських матеріалів та за європейськими технологіями. За новітніми технологіями, худоба пересуватиметься вільно, спатиме на теплих підстилках, отримуватиме якісне харчування впродовж доби. Всі процеси повністю автоматизовані. Доїльно-молочний блок призначений для безконтактного доїння корів та зберігання молока в танках охолодження до відвантаження на автомолцистерну.

Покращення якісного складу сільськогосподарської техніки. Протягом 30 останніх років у сільськогосподарських підприємствах області значно покращився якісний склад техніки та механізмів, які використовуються під час проведення сільськогосподарських робіт. Якщо у 1990-х роках сільськогосподарська техніка іноземного виробництва була рідкістю, то у 2021 році – звична справа. Найпотужніші агровиробники регіону надають перевагу техніці північноамериканського походження – John Deere, Case, New Holland, Massey Ferguson, Challenger, Versatіle.

Використання інноваційних технологій у сільському господарстві.

Одним із найбільших досягнень у сільському господарстві за останні 30 років є впровадження технічного прогресу у аграрний сектор. Це і використання автопілотованих комбайнів, дронів-обрискувачів, автономних метеостанцій тощо. Підприємства Житомирщини активно приймають участь у цьому.

Найпоширенішим є запровадження GPS-трекінгу техніки і контроль за використанням палива. Впровадження таких систем дозволяє в режимі реального часу відстежувати й автоматизувати переміщення техніки. А також контролювати витрати палива. ТОВ «Агрорегіон», ТОВ «ВП «Полісся», ТОВ «Сігнет Цетр», ТОВ «Аграрний фонд Терещенка», СТОВ «Птахівник», ПП «Галекс Агро», – це неповний ряд підприємств, які активно використовують такі технології.

Ягідні господарства Житомирщини: ФГ «Грас Авеню» та ТОВ «БЕТЕК» використовують сортувальні та пакувальні лінії із сортування лохини, які дозволяють сортувати ягоди за розміром, кольором, наявністю зовнішніх дефектів шкірки, м’якості плода без людського втручання.

ТОВ «Нікдарія», ТОВ «БЕТЕК» мають сучасні технології для захисту ягідних плантацій від граду, дощу та заморозків – автономні метеостанції та установки, які дозволяють розрізняти та розбивати хмари, які несуть град.

Створення космічного кластеру. У 2020 році на базі Музею космонавтики ім. С. П. Корольова було створено регіональний інноваційно-космічний кластер «Полісся» задля спільних дій у сферах розвитку сучасних космічних та геоінформаційних систем і технологій для вирішення завдань інформаційної, продовольчої, економічної та екологічної безпеки, управління регіональним розвитком; реалізації історико-культурних та туристичних проєктів; якісної підготовки відповідних фахівців та проведення наукових досліджень у визначених сферах.

Наразі в рамках кластера реалізується ряд пілотних проєктів науково-освітнього, історико-культурного, туристично-рекреаційного, соціально-економічного, інфраструктурного, екологічного та безпекового характеру, які мають важливе значення як для розвитку регіону, так і для держави вцілому.

Найсучасніший насіннєвий завод в Україні. На території області у Житомирському (бувшому Попільнянському) районі побудовано найсучасніший в Україні насіннєвий завод міжнародної компанії Bayer з виробництва і доробки насіння DEKALB обладнаний сучасною технікою A & K Power Husker і Cimbria. Планова потужність складає 750 тис. посівних одиниць кукурудзи на рік. Завод також зможе працювати з насінням ріпаку. Підприємство має найвищий рівень комп’ютеризації та автоматизації всіх виробничих процесів. Якість насіння повністю відповідатиме кращим світовим стандартам.

Органічне виробництво. Одним з основнихі на часі затребуваних напрямів над яким працює агропромисловий комплекс області єорганічне виробництво.

Розвиток органічного виробництва можна назвати довгостроковою інвестицією, адже перехідний період та сертифікація потребують додаткових коштів та затрати часу. Проте прибуток в органіці – це всього лиш справа часу.

Житомирщина уже має відповідну історію розвитку органічного виробництва. Станом на 2021 рік на території області виробництво органічної продукції проводять 20 сільськогосподарських підприємств у різних галузях. Протягом останніх років зросла і кількість сертифікованих видів діяльності. Якщо у 2014 році це було лише рослинництво і тваринництво, то у 2020 році, окрім перерахованих, додалася переробка, заготівля дикорослих продуктів, експорт/імпорт та торгівля органічними продуктами. Це свідчить про збільшення обсягів органічного виробництва регіону та розширення ринків її збуту.

Харчова промисловість представлена в області м’ясопереробною, молокопереробною, зернопереробною, хлібопекарською, кондитерською, цукровою, спиртовою та пивоварною галузями.

Обсяг продукції, реалізованої підприємствами харчової промисловості, стабільно складає понад чверть всієї реалізованої промислової продукції області. Лише за останні 10 років обсяги реалізованої харчової продукції зросли у 3,3 рази – з 3,62 млрд грн у 2010 році до 12,04 млрд грн у 2020 році.

Промисловість

У вирішенні економічних і соціальних завдань розвитку області промисловий сектор відіграє ключову роль. Його частка у валовій доданій вартості, створеній в регіоні, становить майже 20%.

Сьогодні в промисловості області працюють 1570 підприємств, із яких 5 –великих, 174 – середніх та 1391 малих. На них зайняті понад 57 тисяч працівників, що становить майже 44% від загальної кількості зайнятих працівників у всіх видах діяльності.

Промисловий комплекс області, використовуючи наявні ресурси і великий досвід, сучасні технології і інноваційні підходи забезпечує виробництво багатьох видів продукції, конкурентоздатної на внутрішньому і зовнішньому ринках.

Основну частку в загальному обсязі реалізації займає продукція підприємств: з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів – 25,6%, постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – 14,9%, з виготовлення виробів з деревини, виробництва паперу та поліграфічної діяльності – 14,2%, з виробництва гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції – 12,1%, добувної промисловості і розроблення кар’єрів – 10,1%, машинобудування – 7,0%, металургії – 4,8%, текстильного виробництва, виробництва одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів – 4,4%.

Провідними підприємствами у розрізі галузей промисловості є:

????у добувній промисловості і розробленні кар’єрів – ТОВ «Межиріченський ГЗК», Філія Іршанський ГЗК ДП «ОГХК», ТОВ «ОМКАР», ПАТ «Коростенський кар’єр», ТДВ «Коростенський щебзавод», ПАТ «Ушицький комбінат будівельних матеріалів», ДП «Овруцький щебзавод», ТОВ «Бехівський гранітний кар’єр» та інші.

???? у виготовленні виробів з деревини, виробництві паперу та поліграфічній – ПрАТ «Коростенський завод МДФ», ПАТ «Малинська паперова фабрика – Вайдманн», ТОВ «ВЕЛІСТА АРТ», ТОВ «Вівад – 09», ПрАТ «Дніпровуд», ПП «Малинська меблева фабрика» та ПП «Меблева фабрика «Мірт»;

???? у машинобудуванні і металообробці – АТ «Бердичівський машинобудівний завод «Прогрес», ТОВ «Котлозавод «Крігер», ТОВ «ЖИТОМИР-ТЕПЛОМАШ», ТОВ СП «АТЕМ-ФРАНК»;

???? у текстильному виробництві – ТОВ «Миропільська фабрика «Веснянка», ТОВ «Галерея Льону», ПрАТ ВКФ «Леся», ПАТ «Фабрика одягу» та АТЗТ фірма «Арсанія».

Найбільше за перше півріччя 2021 року сплатили платежів до бюджетів усіх рівнів АТ «Житомиробленерго», ТОВ «Кромберг енд Шуберт Україна ЖУ», ТОВ «Обіо», АТ «Житомиргаз», ТОВ «Межирічинський гірничо-збагачувальний комбінат», ТОВ «Обербетон-Інвест», ПРАТ «ПБК»Радомишль», ТОВ «Церсаніт Інвест», ТОВ «Житомирський картонний комбінат», АТ «Житомирський маслозавод».

В Стратегії розвитку Житомирської області на період до 2027 року визначено, що найбільший економічний і інноваційний потенціал мають 5 галузей регіональної промисловості, а саме: виробництво інших текстильних виробів; виробництво скла та виробів зі скла; виготовлення виробів із бетону, гіпсу та цементу; виробництво будівельних металевих конструкцій і виробів; виробництво меблів.

Тому важливим стратегічним пріоритетом визначено – сприяння залученню інвестицій, у тому числі іноземних у ці сектори промислового виробництва, що забезпечить і надалі створення в регіоні ефективного інвестиційного середовища, орієнтованого на інновації в перспективних точках зростання регіональної економіки та забезпечить зростання потоку експорту регіональної промислової продукції.

Читайте також: На Житомирщині придбають квартиру для срібної призерки Олімпійських ігор у Токіо Анастасії Четверікової, — ФОТОРЕПОРТАЖ

Читайте також: Жінку розшукали у її нових друзів: на Житомирщині 28-річна мати з 6-річною донькою зникла з дому

Інвестиційні проєкти

За період незалежності України на території Житомирської області реалізовано ряд масштабних інвестиційних проєктів.

Серед найбільших підприємств з іноземними інвестиціями, що успішно господарюють на теренах Житомирщини, є:

– ТОВ «Церсаніт Інвест» (виробництво керамічних санітарно-технічних виробів);

– ТОВ «Кромберг енд Шуберт Україна ЖУ» (виробництво електротехнічного та оптичного устаткування);

– ІП «Євроголд Індестріз ЛТД» (виробництво прасувальних дошок, сушарок для білизни, драбин побутових, спортивних дошок);

– ТОВ «Ферпласт-Україна» (виробництво дорожніх виробів, сумок, лимарно-сідельних виробів зі шкіри та інших матеріалів);

– ТОВ «Грайф Флексіблс Україна» (виробництво готових текстильних виробів);

– ЗАТ «Житомирські ласощі» (оптова торгівля цукром, шоколадом і кондитерськими виробами);

– ПрАТ «Виробничо-комерційна фірма «Леся» та ПрАТ «Бердичівська фабрика одягу» (виробництво верхнього одягу);

– ПрАТ «Біо мед скло» (виробництво й оброблення інших скляних виробів, у тому числі технічних);

– ТОВ «Валки-Ільменіт» (добування руд інших кольорових металів);

– ТОВ «Монсанто Україна» (будівництво заводу з виробництва насіння сільськогосподарських культур);

– ТОВ «Обербетон-інвест» (виготовлення виробів із бетону для будівництва) .

Загалом в області працює понад 300 підприємств з іноземними інвестиціями.

За рахунок вітчизняних інвестицій було реалізовані такі масштабні інвестиційні проєкти:

– будівництво деревообробного комбінату ПрАТ «Коростенський завод МДФ» та ПраТ «Українська холдингова лісопильна компанія», які стали базою для створення в області першого індустріального парку «Коростень» та зародження деревообробного кластеру Житомирщини;

– будівництво заводу з перероблення молока та виробництва якісної молочної продукції АТ «Житомирський маслозавод», продукція якого добре відома на всій території, а також далеко за її межами;

– будівництво заводу з виробництва неметалевих мінеральних виробів ТОВ «Обіо», що забезпечую будівельну галузь країни якісними теплоізоляційними матеріалами та інші.

Протягом останніх років в області реалізовано ряд проєктів з будівництва сонячних електростанцій. Прикладом успішної реалізації інвестиційних проєктів у галузі альтернативної енергетики є: ТОВ «Ганська СЕС», ТОВ «Іршанська СЕС», ТОВ «Болохівський солар парк»,

ДП «Нафтогаз-Енергосервіс» та інші.

За період незалежності України в економіку Житомирської області надходили інвестиції із 47 країн світу. До основних країн-інвесторів належать: Кіпр, Нідерланди, Австрія, Німеччина, Швейцарія, Італія та Польща.

Станом на 31.03.2021 року обсяг залучених іноземних інвестицій в економіку Житомирщини склав 332,6 млн. дол. США.

Нагадаємо, що на Луганщині фермер розорав заповідник.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: