НОВИНИ

Озвучено причини, чому українці їдять імпортні кавуни

28.08.2021 09:35
90_main

Деякі мережі супермаркетів цього тижня пропонують акції на кавуни — по 4 грн/кг. До цього вони коштували по 6-7 грн. Про це повідомляє Gazeta.ua, пише agronews.ua.

“Це не акція. Минулого місяця кавун був на гурті по 1,5 гривні. Магазини продавали його по 6-7 гривень. Бо до закупки треба додати ще затрати на транспорт, логістику. Зараз гуртова ціна – менше гривні. От тому й кажуть, що акція 4 гривні. Люди купують. Весь липень українці їли імпортні кавуни. Вартість доходила до 30 гривень за кілограм. Нині торгують українськими кавунами”, – розповів Олександр Хорєв, керівник проєкту “АПК-інформ: овочі і фрукти”.

За словами експерта, гуртова ціна менше гривні збиткова для фермерів.

“1,50 гривень за кілограм, як основна гуртова ціна, трималася довгий період. Вона також невигідна фермеру. Цього року змістився сезон. Була прохолодна весна, з раннім кавуном наші фермери не вийшли на ринок. Українці їли азербайджанські, турецькі. Потім пізні сорти псували дощі. Фермери їх пересаджували, щось там рятували. Зараз в продажу стандартний кавун, який мав з’явитися в магазинах з початку серпня. А вийшло — тільки з другої половини серпня завезти. Тому це зміщення сезону не дало фермерам заробити”, – каже він.

Більшість плодово-овочевого ринку знаходиться в тіні, зазначив Хорєв.

“Збувають урожай з поля, за готівку. А там уже трейдери якось роблять документи. Супермаркет за готівку не візьме з поля, бо їм потрібні документи. Тому часто виникають проблеми зі збутом урожаю у фермерів”, – зазначив експерт.

В Україні почали вирощувати незвичні сорти кавунів – жовті, без кісточок.

“Цей тренд пішов останні роки. Дуже тішить, що є різні смакові якості, форми, види. Це і потреба зовнішніх ринків. Треба підлаштовуватися під різні попити і ринки й вирощувати не один смугастий кавун, як ми звикли. У наших супермаркетах теж бачимо різні види кавунів. Зараз це на 100% українські”, – підсумував Хорєв.

Нагадаємо, що Президенту НААН загрожує до 12 років позбавлення волі за отримання хабарів.



Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: