НОВИНИ

Озвучено причину стрімкого росту на продукти харчування

23.11.2021 13:35
insulinovyj-indeks-produktov-pitaniya-polnaya-tablica-dlya-diabetikov_0_0-11840-28624

У 2021 році в Україні суттєво зросли ціни на продукти харчування, у тому числі – соціально значущі: найбільше подорожчали цукор – на 88% (у виробництві якого газ становить 70% витрат) та соняшникова олія — на майже 90%. Про це повідомляє АgroРolit.com, пише agronews.ua.

Як зазначив народний депутат України, член комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Вадим Івченко, товари першої необхідності подорожчали в середньому на 14% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

«Ціни на куряче філе, яловичину та свинину у вересні 2021 року у порівнянні з груднем попереднього року зросли на 25,5%, 18,8% та 7,4% відповідно. Зросли в ціні молоко і яйця. Хліб зріс у вартості на 17%. Але найбільше подорожчали цукор – на 88% (у виробництві якого газ становить 70% витрат) та соняшникова олія — на майже 90% і подекуди перевищує ціну у 100 грн. за літр», – заявив Вадим Івченко.

За словами Івченка, існує декілька причин, чому так стрімко зростають ціни на продукти, кожна друга тонна яких насвітовому ринку «родом» з України і є, фактично, безальтернативною для українського споживача.

Головна причина, звісно, – подорожчання енергоносіїв, а також додалось зростання вартості складових виробництва, запасних частин, транспортування, матеріалів для фасування, певний дефіцит сировини у цьому маркетингову році», – заявив Вадим Івченко.

Однією з причин зростання ціни на олію в Україні, на думку нардепа, є загроза того, що українські виробники не зможуть експортувати її до Китаю, адже реєстрація компаній – виробників рослинних олій митною службою Китаю зараз під великим питанням.

А це величезні фінансові втрати. Можливо, розуміючи подібні ризики, виробники почали потроху піднімати ціни на внутрішньому ринку для зменшення вірогідних збитків.

Читайте також: В Україну йде потужна снігова хвиля.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: