НОВИНИ

Озвучено пропозиції для подолання кризової ситуації у галузі картоплярства

21.01.2021 18:42
kartoshka

На засіданні в НААН озвучили пропозиції для подолання складної ситуації в галузі картоплярства. Про це повідомляє пресслужба НААН, пише agronews.ua.

Повідомляється, що валовим виробництвом картоплі  Україна входить в трійку провідних картоплевирощуючих  країн світу. За  2019 рік  світове виробництво картоплі  склало понад 371,3 млн. т, з них 23 млн. т в Україні.  Середня урожайність картоплі  в Україні становить 17 т/га, в Європі   – 48 т/га.  Тому спрямування галузі шляхом інноваційного розвитку на сьогодні є досить актуальним питанням.

“Серед пропозицій – оновлення матеріально-технічної бази біотехнологічних лабораторій з виробництва оздоровленого насіннєвого матеріалу; створення спеціалізованих підприємств (зона з виробництва насіннєвої картоплі)  на базі  селекційно-насінницьких установ НААН  та підприємств недержавної форми власності; посилення атестаційних вимог для насіннєвих господарств та обмеження на державному рівні   обігу та посадки картоплі несертифікованого матеріалу; забезпечення  ведення уніфікованої з європейською системи сертифікації насіннєвої картоплі; посилення роботи з підготовки наукових кадрів і спеціалістів високої кваліфікації ; налагодження в Україні виробництва  діагностикумів для імуноферментного аналізу та ПЛР – аналізу, тощо”, – зазначаєтся у повідомленні.

Також Інститутом картоплярства, Мінекономіки та Українською асоціацією виробників картоплі розроблено та схвалено Концепцію розвитку промислового картоплярства на  період до 2025 року (21 жовтня 2020 р.) та проєкт Державної цільової програми розвитку промислового картоплярства на період до 2025 року.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: