АГРОВІДЕО

Озвучено прогноз врожаю та цін у 2023 році

08.04.2023 15:10
154891-1_large

На показники врожайності  у 2023 році буде негативно впливати зменшення посівних площ,  здорожчання цін на добрива, мобілізація аграріїв та переорієнтування з зернових культур на олійні. Про це сьогодні повідомив Іван Слободяник, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад, голова Всеукраїнського Конгресу Фермерів, на своїй фейсбук сторінці, пише agronews.ua.

За даними Мінагрополітики цьогоріч планують засіяти 19 млн гектарів. Для порівняння, у сезоні 2021-2022 доступними для сівби були 28,6 млн гектарів. 

Іван Слободяник зазначив, що вирощеної в 2023 році продукції вистачить для задоволення внутрішніх потреб, проте економіка країни зазнає значних втрат через зменшення обсягу експорту.

Серед основних чинників, які вплинуть на зростання цін на продукти, на думку  Івана Слободяника, – перебої з електропостачанням та переорієнтація на інші культури.

«Аграрії переорієнтовуються на олійні культури, зокрема соняшник, сою, ріпак, через більшу рентабельність. Скорочення виробництва зерна спричинить здорожчання цін на борошно та хліб», –  зауважив Іван Слободяник.

Невтішні прогнози дав голова ВКФ і щодо зростання цін на овочі через  часткову окупацію та бойові дії у Херсонській області, яка була чи не основним постачальником овочів по всій Україні.

Через що він порадив розраховувати на урожай з присадибних ділянок і розповів про спільну з Програмою USAID АГРО ініціативу «насіннєвої допомоги» громадам.

“В рамках проекту  50 тисяч людей в різних областях України зможуть отримати насіння овочевої групи», – додав Іван Слободяник.



Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: