НОВИНИ

Озвучено прогнози щодо роботи агросектору України наступного сезону

07.12.2022 11:07
5d1d418faff32d5473a9e37a9bba5cc6

Наразі основною проблемою вітчизняного агросектору є мінімальна ліквідність агропродукції. Ціна продажу зерна — досить низька, логістика значно подорожчала, тому аграрії зазнають значних збитків. Усе це — наслідки, спричинені воєнним вторгненням. Про це розповів Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, пише  agronews.ua.

За словами Миколи Сольського, проблеми АПК надзвичайно гострі та потребують невідкладного вирішення. Також він окреслив прогнози щодо роботи агросектору на наступний сезон.

Зокрема, за його словами, очікується зменшення площі посіву кукурудзи. Це спричинено високою вартістю азотних добрив, пізнім збором поточного урожаю, а отже, й неможливістю якісної підготовки с/г угідь на наступний сезон. Натомість українські аграрії надаватимуть більшу перевагу соняшнику і сої. Спостерігається зменшення площ під посіви пшениці та ячменю. Водночас ріпак має утримати торішні показники.

Міністр також розповів про низку ключових факторів, які цього року дозволили підтримати агроринок:

  • робота зернового коридору, яка дозволила відновити експортні можливості агросектору;
  • спрощення доступу аграріїв до кредитних ресурсів (основною заставою було зерно і держава надавала гарантію банку за позичальника);
  • спрощення процедури експорту вивезення зерна на всіх кордонах;
  • реалізація програми допомоги малим агровиробникам, яка фінансувалася коштом бюджетної підтримки Європейського Союзу.

Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: