АНАЛІТИКА

Озвучено прогноз цін на овочі в Україні

06.10.2022 11:02
загружено (1)

Менше усього проблем цього сезону буде з картоплею та буряками. Моркви не вистачає і припускається її імпорт з Нового року. Ще гірша ситуація з кількістю та якістю капусти. Цибуля вже імпортується, має рекордні ціни і ця тенденція продовжиться.  Такий прогноз цін на овочі у своїй колонці на AgroTimes дав Олександр Хорев, керівник проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», пише

«Найменш проблемною культурою борщового набору в Україні у сезоні 2022–2023 буде картопля, саме на картоплю будуть найнижчі гуртові ціни протягом усього поточного сезону», – запевний експерт.

Він констатує збільшення площ фермерами під буряками в регіонах, вільних від бойових дій, що призведе до збільшення загального валового збору цього коренеплоду.

«З морквою – складніше, бо повністю компенсувати відтік продукції з Херсонщини буде важко, тож імовірний активний імпорт моркви вже з початку нового 2023 року. Ще більші проблеми у поточному сезоні очікуються в сегменті капусти. Загальне виробництво культури зменшиться й водночас збільшиться відсоток продукції низької якості через приморозки та дощову погоду у вересні», – застеріг Олександр Хорев. 

За даними експерта, найпроблемнішим буде постачання ріпчастої цибулі. Адже окупація Херсонщини – головного гравця на ринку цибулі в Україні значно зменшила доступність овоча.

«З початку сезону переорієнтуватися на виробництво цієї культури ризикнули небагато комерційних виробників з інших регіонів, – зазначив він. – На додачу, несприятливі погодні умови призвели до стрімкого погіршення якості цьогорічного врожаю цибулі практично в усіх регіонах країни. Вже зараз Україна почала імпортувати один з головних овочів і ця залежність зберігатимися протягом усього сезону. Як наслідок, цибуля може очолити рейтинг найвищих цін навесні 2023 року серед решти позицій борщового набору». 

Він додав, що олії у вогонь додає зменшення врожаю картоплі та овочів борщового набору в поточному сезону у більшості країн ЄС через посуху влітку 2022 року. 

Читайте також: У Києві відбудеться П’ятий Агрополітичний форум



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: