АНАЛІТИКА

Озвучено прогноз цін на картоплю в Україні

25.11.2022 08:02
b8be9305

Цієї осені, коли ціни на продукти дружно змагаються у зростанні, найпопулярніший український овоч випав із загальної тенденції. Картопля приємно дивує та радує покупців невисокими цінами, які дозволяють робити не лише поточні закупівлі, а й запаси на зиму. Повідомляє biz.today.ua, пише  agronews.ua.

Втім, вже дуже скоро ситуація може змінитись. Ціни на картоплю різко злетять.

Нинішнього року збирання врожаю картоплі затягнулося через дощовий початок осені. Адже масове збирання цього коренеплоду зазвичай припадає саме на вересень. Проте цього року активно копати картоплю почали лише в жовтні. І, як з’ясувалося, через підвищену вологість грунту, велика частина врожаю виявилася не найкращої якості.

Тому зараз фермери поспішають якнайшвидше збути саме таку картоплю, яка не може зберігатися довго. Вони виставили невисокі ціни на свою продукцію, щоб забезпечити її швидкий збут.

При цьому багато українців, користуючись невисокими цінами, вже встигли зробити запаси картоплі для зимового зберігання. Однак фахівці кажуть, що такий коренеплід довго не зберігатиметься, і добре, якщо він “протримається” хоча би першу половину зими.

Якісніший овоч виробники заклали на зимове зберігання. До його продажу приступлять після того, як у продавців вичерпаються запаси менш якісної картоплі. І, звичайно, тоді він уже буде набагато дорожчим, ніж той, який можна купити зараз. До вартості якісного продукту ще потрібно приплюсувати надбавку за зберігання, яке нині через регулярні відключення електрики та високі тарифи на енергоносії стало дуже дорогим “задоволенням”.

Однак ті, кому вдасться зберегти якісну картоплю до січня та наступних місяців, безперечно, будуть у виграші. Її можна буде дорого продати. При цьому покупці будуть змушені брати товар і за високу ціну, адже українцю без картоплі – ніяк. Недаремно її у нас називають другим хлібом.

Нагадуємо, В Україні відбудеться Другий Всеукраїнський фермерський форум.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: