ВАЖЛИВО

Озвучено прогноз цін на добрива в Україні

18.02.2022 11:01
d6f42f3ab235ffb539856471cee141ee_m

З початку лютого вартість сульфату амонію і карбаміду знизилась приблизно на 2 тис. грн за т. Схожі процеси відбуваються на ринку аміачної селітри й КАС, але завдяки концентрації попиту ціни тут знизились менш суттєво. Таку думку висловив директор Сергій Рубан на Latifundist.com, пише agronews.ua.

За його словами, лише ціни на фосфорні добрива тримаються стабільно, а подекуди навіть демонструють зростання.

«Основною причиною зниження цін на окремі добрива є стриманий попит і висока пропозиція продукції вітчизняного та імпортного походження. Це позитивне явище, яке демонструє, що в Україні сформувався конкурентний ринок мінеральних добрив», — наголосив експерт.

Сергій Рубан акцентував, що імпортні добрива (і їхні аналоги) в Україні дешевшають у зв’язку зі зниженням цін на світовому ринку. Наразі найсильніше знизилась ціна на карбамід. З початку року він здешевшав на $250 (з $780 до $530 за 1 т).

Попри всі відмінності факторів, основна причина зниження цін світової торгівлі в тому, що пропозиція добрив на основних експортних ринках локально перевищила попит. У сегментах, де ситуативно пропозиція була більш значною, — ціни на добрива знизилися суттєвіше. Де попит і пропозиція були збалансовані — ціна на добрива лишилася стабільною», — прокоментував директор з маркетингу UMF.

Але говорити про остаточний розворот цінового тренду на добрива, за словами експерта, передчасно. Корекція цін на енергоносії відбувається вибірково.

Крім того, тенденція зростання цін на нафту (з невеликими перервами) триває з весни 2020 р. Зниження цін на газ в Європі є значним лише на перший погляд. Експерт наголосив, що насправді станом на лютий 2022 р. падіння ціни на газ в Європі лише компенсує явно штучний спекулятивний ріст у другій половині 2021 р.

Читайте також: Українська компанія створила новий бренд насіння з високим генетичним потенціалом.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: