АНАЛІТИКА

Озвучено прогноз цін на черешню та полуницю

08.06.2023 07:18
162

Через повномасштабну війну українці залишилися без черешні з Мелітополя. Оскільки місто тимчасово під окупацією, тому врожай вивозить країна-агресор. На українських ринках наприкінці травня черешня та полуниця продавались по 500 грн за кілограм, а подекуди за імпортну черешню просилили і близько 1000 грн.  Утім незабаром українці все ж можуть побачити дешевшу ціну на улюблені ягоди. Про це говорять науковці із Інституту аграрної економіки, пише agronews.ua.

Одним з визначальних чинників, що не дозволить цінам на черешню та полуниці «розігнатись» – потужний вплив на ринку господарств населення, кажуть наковці. Так, ці господарства продукують практично 90% полуниці, а це в середньому до 55 тисяч тонн та 95% черешні, що складає майже 60 тисяч тонн.

За прогнозом Інституту, в червні кілограм черешні коштуватиме від 100 гривень. Близькою до цього показника буде й вартість полуниці. Очікується, що її продаватимуть по 70-80 гривень за кілограм. А от менших цін навряд варто очікувати. Головна причина – війна. «Через тимчасову окупацію південних регіонів пропозиція буде нижчою, що не сприяє зниженню цін», – пояснює Інна Сало.

Уже 10 червня планується масове постачання української черешні на ринок. Зараз з’являються перші оптові партії української черешні. Оптова ціна на них складає 60-85 гривень. Незважаючи на холодну та затяжну весну, сезон продажу черешні в Україні розпочався без запізнень. Зараз продаж черешні ведеться виключно дрібним оптом за цінами 60-85 грн/кг ($1,64-2,32/кг), що фактично відповідає цінам на ці кісточкові на початку сезону минулого року.



Перегляди: 23
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: