НОВИНИ

Озвучено, про що важливо пам’ятати під час годування свиноматок

25.05.2021 17:03
kormlenie_porosyat

Сьогодні велика увага приділяється правильним стратегіям харчування свиноматок під час виношування та лактації. Але як щодо гормонального рівня, особливо під час перехідної фази? На цих етапах життя вони відіграють ключову роль. Оскільки гормони отримують саме  з поживних речовин, і про ці компоненти не слід забувати. Про це повідомляє pigprogress, пише agronews.ua.

Життя сучасних свиноматок дуже схоже на біг марафону. Вони народжують велику кількість поросят і повинні виробляти достатню кількість молозива, щоб дати їм життєво важливий старт. Тривалість опоросу з інтервалом від 10 до 20 хвилин між поросятами вважається фізіологічною нормою і має вирішальне значення для забезпечення того, щоб поросята народилися живими і здоровими. Відомо, що гормони, а також поживні речовини відіграють вирішальну роль у регулюванні функцій організму під час перехідного періоду. Щоб свиноматки пройшли марафон опоросу, необхідний комплексний підхід до харчування з урахуванням гормонів.

Гормональна оркестрація успішного переходу

Для вагітної свиноматки перехід від періоду вагітності до лактації є основним переходом. Щоб це сталося, низка узгоджених гормональних сигналів подається в мозок та кілька органів, щоб підготувати свиноматку до її нового стану продуктивності. Зміни гормонів відбуваються в останній тиждень вагітності, за кілька днів до опоросу.

Естрогени, окситоцин та пролактин – це ключові гормони, які діють та взаємодіють, готуючи організм свиноматки до пологів, виражають поведінку матері,  виробляють молозиво та молоко. Щоб ці гормони збільшувались із наближенням опоросу, прогестерон, “гормон вагітності”, повинен знижуватися (рис. 1).

рис.1

Коли рівень прогестерону падає недостатньо або коли рівень гормону стресу занадто високий, естрогени, пролактин та окситоцин не виробляються на належному рівні. Низький рівень цих гормонів при наближенні опоросу пов’язаний із ускладненнями при народженні та низьким рівнем молозива у свиней. Окрім репродуктивних гормонів та гормону стресу, інші організми, які регулюють апетит, енергетичний та кальцієвий обмін свиноматок, активно регулюють функції організму у перехідний період. Кілька прикладів – це гормони щитовидної залози та паращитовидної залози інсулін та кальцитріол (активна форма вітаміну D).

Харчування та гормональна регуляція

Як і всі молекули в організмі, гормони отримують з поживних речовин, що означає, що харчування відіграє важливу роль у гормональній регуляції. Прогестерон та естрогени – це стероїдні (ліпідні) гормони, що походять від холестерину. Окситоцин і пролактин – це пептидні (білкові) гормони, отримані з амінокислот.

Ферменти також беруть участь у виробленні та діяльності багатьох гормонів. Наприклад, естрогени отримують з прогестерону, і цей процес опосередковується ферментами. Ферменти складаються з білка, але для належної активності їм потрібні небілкові молекули (кофактори та коферменти). Ці кофактори та коферменти можуть бути мікроелементами або вітамінами. Вітаміни та мікроелементи також використовуються в антиоксидантній системі, що відіграє важливу роль у підтримці гормонального балансу.

Доступність поживних речовин

Приблизно під час пологів сучасні високопродуктивні свиноматки потребують дуже багато вітамінів та мікроелементів. Продуктивність свиноматки зростає в перші 3 репродуктивні цикли, і, коли це трапляється, запаси тіла (мінеральних речовин) свиноматки знижуються. Тому після третього циклу свиноматкам необхідно забезпечити більшу кількість їжі, щоб задовольнити їхні потреби. Дефіцит цинку, селену, вітаміну А та вітаміну Е пов’язаний з тривалими пологами, збільшенням кількості мертвонароджених та порушенням лактації у свиней. Ці харчові компоненти беруть участь у виробленні та функції гормонів, які регулюють процес опоросу та вироблення молозива. Наявність поживних речовин в організмі має важливе значення для правильних функцій організму, і харчування може впливати прямо чи опосередковано на гормональний баланс свиноматок, особливо свиноматок.

Інші тривожні фактори

Інші фактори, які, як відомо, порушують гормональний баланс свиноматок, включають:

❗Стрес: Свиноматки дуже чутливі до стресу, і стрес є однією з найбільших причин гормонального дисбалансу.

❗Запор: Запор збільшує розростання бактерій в кишечнику та всмоктування ендотоксину з кишечника, що призводить до небажаного запалення в організмі та гормонального дисбалансу.

❗Надмірна вага: Кілька гормонів виробляються в жирових тканинах, включаючи прогестерон і лептин. Занадто жирні свиноматки мають більш високий рівень прогестерону та лептину, який циркулює в крові. Достатній спад прогестерону необхідний для належної діяльності матки та вироблення молозива.

Значення харчування для гормонального балансу

Харчування може впливати прямо чи опосередковано на вивільнення або активність гормонів, які заважають фізіологічному процесу при опоросі. Споживання корму та біодоступність поживних речовин повинні відповідати вимогам свиноматок, щоб забезпечити належне функціонування організму в дні наближення опоросу.

Нагадаємо, що українська свинина має шанси стати конкурентною у глобальному ринку.


Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: