НОВИНИ

Озвучено порядок відшкодування Україною збитків суден

07.06.2023 16:09
default

Кабінет Міністрів України затвердив Порядок надання гарантій компенсації шкоди, заподіяної фрахтувальникам, операторам та/або власникам морських суден та суден внутрішнього плавання внаслідок збройної агресії рф. Про це повідомляє agroportal.ua, пише agronews.ua.

Це стосується суден під українським та іноземними прапорами (крім росії та білорусі), говориться у повідомленні Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України. 

«Стабільна робота цивільного судноплавства в Чорному морі, зокрема в межах зернової ініціативи, неможлива без страхового покриття перевізникам усіх ризиків, пов’язаних з агресією рф. Ми бачимо, що страхові компанії з пересторогою ставляться до покриття таких ризиків, а це створює загрозу для невійськових морських перевезень з українських портів.

Запуск механізму компенсації шкоди дасть можливість фрахтувальникам та судновласникам і надалі забезпечувати заходження до наших портів незалежно від того, як працює чи не працює «зернова угода», — прокоментував віце-прем’єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Згідно з порядком, компенсація надаватиметься судновласнику, якому страховик письмово відмовив у відшкодуванні шкоди, заподіяної внаслідок збройної агресії рф.

Право на компенсацію матимуть тільки ті судновласники, які уклали договір страхування або P&I (Protection and Indemnity) поліс у порядку, встановленому законодавством України чи іншої держави.

До шкоди, яка підлягає компенсації, належить:

  • збитки, заподіяні судну через загибель або руйнування, що не підлягає відновленню;
  • витрати на усунення конструктивного пошкодження судна, через яке судно втратило морехідний стан;
  • збитки внаслідок втрати та/або псування вантажу;
  • витрати, пов’язані зі шкодою здоров’ю чи життю пасажира чи члена екіпажу судна.

«Для цього судновласник не пізніше 90 календарних днів з дати отримання відмови страховика у наданні страхового відшкодування може подати до Мінінфраструктури встановлений пакет документів», — підсумували у міністерстві.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: