НОВИНИ

10 хибних поглядів щодо управління пасовищем

22.04.2021 15:10
article84746

З початком пасовищного періоду засновник Школи м’ясного скотарства Іон Морару на своїй сторінці у Фейсбук вирішив поділитися деякими особливостями, які стосуються управління випасом худоби, пише agronews.ua.

“І як кажуть в Америці – щоб від пасовища отримувати максимум, ним необхідно правильно управляти, бо не для кого не секрет, що кормовиробництво займає більшу половину всіх витрат в виробництві молока та яловичини, а пасовище в свою чергу це значна частина в цьому процесі, тому правильне його використання в значній мірі буде тією необхідною оптимізацією для підвищення рентабельності господарювання, іншими словами – розуміння помилок щодо управління пасовищем може збільшити шанси на економічний успіх”, – повідомляє Морару.

Іон Морару виділив 10 помилкових уявленнь:

1. Перенасичення густоти випасу худоби на одиницю площі. Одне з найпоширеніших питань які мені доводиться чути, це – скільки корів можна випасати на 1 га? Скажу вам, що немає такого числа, бо дуже багато факторів впливає на цю кількість. Особисто я зустрічав господарства де успішно утримували до 10 корів на гектарі і зустрічав господарства в розпорядженні яких були пасовища з густотою лише 1 корова на 8 га і які не мали чим їх прогодувати… тому на одній площі має бути стільки худоби, стільки пасовище може забезпечити кормом без шкоди для самого пасовища.

2. Не враховані особливості ландшафту, дороги та відстань до водонапування. Наведу всього кілька прикладів: більша частина худоби не буде ефективно використовувати пасовище якщо схил на якому воно розташоване буде більше 30%; якщо місце водопою розташоване більше ніж 2,5 км від місця випасу, то втрати ефективної «зеленої» площі за рахунок прокладених стежок по яких худоба буде підходити до води та витоптаного тирла навколо самого водопою може сягати 8-и, а подекуди 15%; і ще один приклад, звичайна 3-кілометрова сільська дорога «вкраде» майже гектар у вашого пасовища.

3. Випасання в зимовий період на пасовищах де цього робити не бажано. Суть цього помилкового уявлення полягає в тому, що для вегетації деяких рослин необхідний розвиток вже восени для того щоб мати гарний ріст навесні і якщо ми випасемо ці паростки взимку то відповідно будемо мати втрати по продуктивності пасовища наступного року.

4. Надмірне використання пасовища в вегетаційний період. Майже всі рослини мають свої періоди розвитку в вегетаційний період які необхідно враховувати для їх стабільного росту і «врожайності», іноді для їх відновлення дуже потрібний «відпочинок» саме в цей конкретний період. Ефективною допомогою в вирішенні цього питання буде правильне застосування ротаційного та порційного методів випасу.

5. Використання пасовища «наполовину». В США я зустрічав таку думку, що неправильна густота (корів менше ніж ми можемо випасати на одиниці площі) може призвести до надмірного витоптування трави, тільки тому, що худоба починає селективне поїдання рослин (шукає де смачніше))) і при цьому більше рухається, що і призводить до витоптування.

6. Випас під «нуль». Ну тут взагалі «біда», це і помилка номер 1 і помилки під номером 3 та 4 разом узяті. Ніколи не допускайте випасання під «нуль», залишкова стерня це броня для ґрунту: цей покрив завжди підтримує та регулює температуру ґрунту, насамперед дає прохолоду влітку, бо високі температури ґрунту можуть обмежувати його біологічну функцію та кругообіг органічних речовин, ще одна перевага залишкового покриву, це утримання вологи, що в свою чергу зменшує ерозію, а ще залишена стерня також допомагає в боротьбі з бур’янами, обмежуючи їх конкурентні переваги, бо зазвичай, чим менше гола земля, тим менший тиск бур’янів.

7. Нерівномірне розподілення густоти випасу. Тут важливим є правильний розподіл до використання та вчасна ротація лотів (ділянок) де випасають худобу. Враховуючи всі попередні «помилки» можна від випасу мати ще і вигоду для самого пасовища, це – органічні добрива які залишають пособі тварини. Тому правильне навантаження дає рівномірне розподілення того «бонусу» у вигляді гною та сечі.

8. Ботанічний аналіз пасовища немає значення, ще одна дуже хибна думка, яка призводить то втрат від нереалізованого потенціалу самого пасовища. Про різні трави які ростуть на пасовищах я вже трошки почав писати в попередніх постах, всі вони мають різні фізіологічні відмінності, деякі однорічні, деякі багаторічні, деякі займають верхні шари, деякі ростуть не так високо, деякі відновлюються швидко, для деяких необхідний час, у різних рослин різні вимоги до родючості ґрунту, до освітлення до кількості опадів, деякі трави надзвичайно корисні, а деякі не дуже і навіть можуть бути отруйними, тому яка трава росте у нас на пасовищі, це – важливо!

9. Нехтування додатковою годівлею на пасовищі. Пояснювати довго не буду, бо якщо правильно розрахувати потенціал пасовища то для його багаторічного успішного використання може з’явитися необхідність в додатковій підгодівлі на ньому худоби, на фото можна побачити криті мобільної годівниці для використання в умовах пасовища та спеціально облаштовані місця для сіна або соломи.

10. Недооцінена загроза від посухи. Цією проблемою нехтувати ні в якому разі не можна, а навпаки необхідно своєчасно відреагувати на можливу її появу, чи то додатковими кормовими резервами та зменшенням навантаження на пасовище, а також можливо і скороченням поголів’я яке заплановане для випасу…

“І на закінчення, управління пасовищем – це складна та надзвичайно важлива складова у виробництві яловичини і може й молока (якщо молочна худоба має можливість випасатися), тому виробникам необхідно враховувати абсолютно кожен аспект цього питання, це і екологічна система в якій знаходиться пасовище, це кліматичні та погодні умови, які нажаль постійно змінюються, це і коливання ринку вже готової продукції, тому бажаю всім моїм друзям скотарям в новому пасовищному році: гарної погоди, високих врожаїв зеленої маси, надійного захисту від шкідників та хвороб, гарних надоїв та середньодобових приростів у телят!”, – резюмував Іон Морару.

Нагадаємо, що на Миколаївщині незаконно розорали землі, відведені під пасовище.


Перегляди: 14
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: