НОВИНИ

Озвучено основну проблему аграріїв у 2022 році

12.03.2022 10:00
VETA4484-29927

Однією з найбільших проблем українських аграріїв під час дії воєнного стану є і буде логістика. Про це заявив Юрій Гаврилюк, партнер і директор консалтиногово-аналітичної компанії Barva Invest, на Trend&Hedge Club, повідомляє Latifundist.com, пише agronews.ua.

«Я вважаю, що у нас є один момент, який буде нам суттєво заважати ще довгий період часу — це логістика. Тому, що санкції, які вже накладені, і ті, які ще будуть застосовані до окупанта, вони вражають не тільки Росію. Світ теж платить за них. Є вплив і на фрахт, і на всі ланцюжки поставки», — зазначив Юрій Гаврилюк.

За його словами, аграрії вже задаються питанням, куди ж вивозити те зерно, яке у нас є. Юрій Гаврилюк вважає, що  потрібно розділяти старий і новий врожаї. Якщо пшениця в основному озима, і хоч щось та вдасться зібрати, то по кукурудзі виникає значно більше питань, а отже і більше факторів волатильності. 

Повертаючись до санкцій, навряд чи якась країна світу наважиться накласти ембарго на торгівлю російською пшеницею. Бо світ надзвичайно залежить від обʼємів, які постачають Україна і Росія. І якщо виключити із загального обʼєму поставки Росію, то замістити цю прогалину просто фізично немає чим», — вважає Юрій Гаврилюк.

На даному етапі Росія більше обмежена фінансовими інструментами. Але також має і логістичні складності. На думку експерта, Китай скористається цією ситуацію і буде закуповувати пшеницю в Росії.

Наразі порти в Україні не працюють і можна відвантажувати зерно лише в сторону західного кордону. Та фізично туди можна відвантажити лише 600 тис. т в місяць, тоді як Україні потрібно відвантажувати у 8 разів більше щомісяця.

Ця двотижнева затримка, яку ми вже маємо, це вже величезне відставання від нашого експортного темпу. І незрозуміло скільки ще буде продовжуватися така ситуація. Сподіваємося на швидке вирішення», — каже аналітик.

Він додав, що залишається також проблема з автомобільним транспортом.

Бо і в межах країни аграрії не можуть вільно реалізовувати своє зерно, а покупці-переробники не можуть його отримати. Ринок є, але технічно транспорт знайти дуже важко, комунікації дуже мало», – наголосив експерт.

Читайте також: Озвучено перелік продуктів, ціни на які контролюватиме місцева влада .



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: