АНАЛІТИКА

Озвучено оновлені ціни на пшеницю

21.09.2021 07:01
pshenytsia-1024x683-1-3

Зазвичай в період збирання ціни на сільгосппродукцію знижуються, оскільки на ринки надходять значні обсяги нового врожаю. Проте цьогоріч такого не трапилося, і у вересні ціни виявилися вищими, ніж у серпні. Трейдери говорять, що вперше бачать таку ситуацію. Про це повідомляє Грейн трейд, пи ше

Причиною стало зменшення врожаю не лише в Казахстані, але й в інших країнах-експортерах. Тому якщо у серпні продовольча пшениця в Казахстані продавалася по 90-95 тис тенге/т або 211-223 $/т залежно від регіону, то сьогодні ціни сягнули рекордних для країни 110-115 тис тенге/т або 258-270 $/т.

Ціни на інші сільгосптовари також виросли. Так, компанія Viterra пропонує за пшеницю 107-112 тис тенге/т, за ячмінь – від 95 тис тенге/т та вище, льон – від 310 тис тенге/т, горох – від 135 тис тенге/т.

Найбільше виросли ціни на тверду пшеницю – ще нещодавно за дурум пропонували 210 тис тенге/т або 493 $/т, а зараз ціни сягнули 220 тис тенге/т або 516 $/т.

Причиною зростання цін став також низький врожай в Канаді, яка традиційно експортує значні обсяги дурума, проте це частково буде компенсоване гарним врожаєм в Росії.

Тим не менш, трейдери говорять про значну кількість чинників, що сприятимуть подальшому підвищенню цін на сільгосппродукцію. В Казахстані – це низька врожайність, яка на півдні Кустанайської області склала для пшениці 4 ц/га. З огляду на витрати на гектар посівів на рівні 50 тис тенге, за поточного рівня цін фермери мають від’ємну рентабельність, що ставить під загрозу подальше існування підприємств.

Дещо стримує ціни невизначеність в Афганістані, де банки не можуть проводити платежі, що унеможливлює поставки туди зерна та борошна. Узбекистан, що є другим найбільшим покупцем казахстанського зерна, також не поспішає платити. По-перше, замість традиційного зниження цін у вересні вони виросли на 50 $/т, і тепер імпортерам потрібний час, щоб змиритися з такою ситуацією. По-друге, щорічно Узбекистан купував до 500 тис т казахстанського зерна, яке переробляв на борошно, що реалізовував до Афганістану. Проте афганський ринок поки що закритий, тому цей обсяг залишається незатребуваним.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: