АНАЛІТИКА

Озвучено оновлені ціни на кукурудзу

16.04.2022 10:00
int-fakti-kukuruza-1

Війна в Україні відчутно впливає на ціни на нафту та автомобільне пальне в усіх країнах. Запроваджені санкції обмежують доходи російського бюджету, а дисконт на російську нафту марки Urals вже перевищив 35 $/барель. Про це повідомляє graintrade.com.uа, пише agronews.ua.

Ціни на нафту після падіння в понеділок вчора відновили зростання в очікувані нового пакету санкцій проти росії (викликаного застосуванням хімічної зброї в Маріуполі), в якому можливо, запровадять обмеження для ЄС на закупівлю російської нафти.

Червневі ф’ючерси на нафту марки Brent на лондонській ICE Futures вчора виросли на 6,2% до 104,6 $/барель, а травневі ф’ючерси на нафту WTI на нью-йоркській електронній товарній біржі (NYMEX) – на 6,5% до 100,5 $/барель, хоча в понеділок вони впали на 4,3% та 4% відповідно.

Ціни підтримала новина про пом’якшення карантинних обмежень в Шанхаї – великому промисловому місті Китаю, де споживається 4% нафти країни.

Ринок непокоїть можливий збій поставок нафти на світовий ринок, особливо після того, як Путін пообіцяв продовжити війну проти України, а генеральний секретар ОПЕК заявив, що видобуток нафти не будуть збільшувати, щоб компенсувати дефіцит поставок.

Попри санкції, експорт російської нафти за тиждень 2-8 квітня виріс до максимального в цьому році рівня – 4 млн барелів/добу.

На тлі зростання інфляції у США до максимального за останні 40 років місячного показника (у березні споживчі ціни були на 8,5% вище, ніж торік), президент Байден у вівторок оголосив про тимчасовий дозвіл на продаж бензину Е15 (що містить 15% етанолу), який заборонено продавати з червня по вересень, що дозволить знизити ціни на автомобільне пальне. Ціни на бензин у США на 48% перевищують торішні, насамперед, внаслідок заходів, прийнятих після вторгнення росії до України.

Дозвіл на продаж Е15 збільшить споживання кукурудзи у США, на що ціни на зернову відреагували зростанням до чергових максимумів.

На біржі в Чикаго травневі ф’ючерси на кукурудзу, попри ведмежий звіт USDA, за три сесії виросли на 2,5% до 305,6 $/т, тоді як ф’ючерси на чорноморську кукурудзу впали на 2,9% до 355,75 $/т на тлі продовження блокування експорту з портів України.

Експорт кукурудзи з США за тиждень знизився до 1,418 млн т, а загалом у сезоні склав 32 млн т, що на 18,4% поступається торішнім темпам та складає 50,4% від прогнозу на 2021/22 МР.

Україна продовжує збільшувати поставки кукурудзи на західний кордон та активізувала поставки до портів Румунії, що дозволить виробникам отримати хоч якісь кошти для проведення посівної.

Наразі ціни попиту на українську кукурудзу складають:

  • 230-240 $/т з доставкою авто або залізницею СРТ – порти Рені, Ізмаїл,
  • 250-260 $/т з доставкою залізницею DAP – кордон з Польщею,
  • 300-310 $/т з доставкою залізницею в порт Констанца (Румунія).

Читайте також: Стало відомо, чи загрожує Україні дефіцит яєць та молокопродуктів.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: