НОВИНИ

Озвучено невтішний прогноз щодо зміни клімату в Україні

19.11.2021 15:43
i75_ArticleImage_23066

Клімат в Україні за сто років суттєво зміниться, стане спекотнішим. У середніх широтах, не кажучи вже про південні регіони, зими не буде зовсім, розповів в інтерв’ю директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда. Про це  повідомляє obozrevatel, пише agronews.ua.

За його словами, дуже хочеться вірити, що людству вдасться зупинити глобальне потепління, але поки що оптимізму мало.

«Клімат і раніше змінювався, але це відбувалося на значно нижчому температурному фоні, ніж зараз. В Україні найбільш швидкі зміни клімату почалися у 1980-х і продовжуються досі», — зазначив Кульбіда.

Він наголосив, що за 30 років середньорічна температура повітря підвищилася на 1,5 градуса.

«У холодний період, насамперед це січень-лютий — на 2-2,5 градуси, в теплий — на 1,5-2 градуси, особливо помітно в липні та серпні», — додав синоптик.

При цьому значно скоротилася тривалість весняного та осіннього періодів. Наприклад, 2019 року в Україні взагалі не було метеорологічної зими.

«Режим опадів також змінився, хоча не так суттєво. Ефективність дощів стала меншою через більш швидке випаровування вологи, оскільки стало тепліше. Влітку побільшало посушливих явищ, які гублять урожай», — сказав Кульбіда.

Людський вплив на природу став помітним у постіндустріальний період, коли почала інтенсивно розвиватися промисловість. З початку 1980-х років, коли накопичилася критична маса втручання людини в екологію, атмосферу та озоновий шар, процеси зміни клімату різко прискорилися.

Читайте також: Стало відомо, вирощування якої культури дає прибуток $3700/га.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: