НОВИНИ

Озвучено невтішний економічний прогноз для України

21.12.2021 11:07
eko-25576

Економічний експерт Данило Монін вважає, що є кілька системних економічних викликів для України у 2022 році. Про це повідомляє money.comments.ua, пише agronews.ua.

“Насамперед, це питання забезпечення енергоресурсами – як цієї зими, так і наступного опалювального сезону. Особливо в контексті майбутніх вільних цін на газ для населення та великої ймовірності вирішувати постачання енергоресурсів із Росією, яка буде зацікавлена зафіксувати високу ціну у довгостроковому контракті”, – пояснює експерт.

Другим великим системним викликом він вважає низьке зростання економіки та велику інфляцію, набагато вищу за збільшення соціальних стандартів. Це, упевнений Данило Монін, гарантовано погіршуватиме становище багатьох українців, особливо верств населення з низьким рівнем доходу.

“Третім системним викликом будуть обмеження держави та сегрегація (поділ, розшарування) населення залежно від вакцинації та інших факторів. Це продовжуватиме вбивати малий бізнес, якому ще додали адміністративних правил, у тому числі загальна РРО-ризація, – наголошує експерт. – Йдеться про тотальне запровадження реєстраторів розрахункових операцій (касових апаратів) з 1 січня 2022 року, яке Рада так і не змогла скасувати”.

На цьому фоні рік буде наповнений конфліктами із продовженням покидання населення України, прогнозує Данило Монін.

“Проблиском може бути хіба робота Дія-Сіті, що дозволить збільшити попит на конкурентну робочу силу айтішників. Але це дуже малий сегмент населення. Водночас, це може дозволити мінімізувати девальвацію національної валюти, що є позитивним для утримання рівня життя населення”, – зазначає експерт.

Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко також вважає, що найбільшим ризиком цього року є енергетика.

“Це наше слабке місце, – пояснює він. – Ціни на газ високі, відповідно, мінеральні добрива будуть дорогими. А це дороге зерно, дорогі продукти харчування. Тобто вже зараз закладено міну на майбутню інфляцію. Нафтопродукти також не дешеві. І 6,2% інфляції у нас точно не буде, як заклали у держбюджеті. Буде, думаю, в районі 10%, як і 2021-го. Потрібно саме до цього готуватися”.

Серед позитивів Олександр Охріменко називає те, що бізнес адаптувався до нових умов, епідемії, карантинних заходів.

“Уже стільки цих хвиль було… І карантинні обмеження тепер не такі авральні, як раніше. І навіть якщо наступного року будуть чергові – вони в економіці особливо не позначаться”, – вважає експерт.

Він також попереджає, що наступного року у зв’язку з попитом на продукти харчування ціни на них продовжать зростати.

“Думаю, зростуть і капітальні інвестиції в Україну. На сьогоднішній момент у нас бізнес досить активно почав вкладати гроші у різні напрямки, – каже Олександр Охріменко. – Швидше за все, не станеться й серйозної девальвації гривні, курс буде відносно стабільним у районі 28-29 грн за долар”.

Читайте також: Селекціонери вивели сорт помідорів зі смаком меду.



Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: