НОВИНИ

Озвучено наслідки зміни клімату для с/г культур

17.12.2021 17:02
IMG_6152

Шкідники сільськогосподарських культур і хвороби в Китаї значно збільшилися, при цьому зміна клімату є однією з важливих рушійних сил, як показують нові дослідження, проведені в Nature Food. Про це повідомляє Аграрії Разом, пише agronews.ua.

Грунтуючись на унікальному, раніше не опублікованому наборі даних за період з 1970 по 2016 рік, міжнародна група, включаючи Потсдамський інститут досліджень впливу на клімат (PIK), порівняла довгострокові статистичні дані про виявлення шкідників і хвороб у Китаї з потенційними кліматичними факторами, такими як температура, опади, вологість, а також фактори, пов’язані з методами ведення сільського господарства, включаючи, наприклад, внесення добрив, зрошення, використання пестицидів. Вони виявили, що з 1970-х років кількість шкідників і хвороб сільськогосподарських культур в Китаї збільшилася в чотири рази. Зміна клімату, ймовірно, є причиною приблизно 20 відсотків спостережуваного зростання, з великими відмінностями між різними провінціями Китаю.

На думку вчених, при більш уважному розгляді кліматичних факторів, особливо високих нічних температур, підвищується ймовірність появи шкідників і хвороб сільськогосподарських культур. Викиди парникових газів в результаті використання викопного палива збільшать потепління. Тому вчені спрогнозували, як майбутня зміна клімату в Китаї може вплинути на шкідників і хвороби сільськогосподарських культур до кінця цього століття.

Вони виявили, що в сценарії з високими викидами парникових газів кількість шкідників і хвороб сільськогосподарських культур буде ще більше збільшуватися. Хоча пов’язані з цим невизначеності істотні, вчені приходять до висновку, що це явище, крім зростання, виявленого за останні півстоліття, потенційно може подвоїтися.

Вчений  і співавтор дослідження Крістоф Мюллер заявляє:

“Наше дослідження показує, що зміна клімату впливає на поширення шкідників сільськогосподарських культур і хвороб в Китаї, які загрожують світовому виробництву продуктів харчування і продовольчої безпеки. Це також кидає виклик існуючим системам захисту рослин і загальної продуктивності. Ці результати повинні попередити нас про те, що в цій галузі необхідні більш точні дані та додаткові дослідження, щоб краще пом’якшити вплив зміни клімату на виробництво продуктів харчування”.

Читайте також: Близько 63% українців вважають реформу децентралізації потрібною.



Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: