НОВИНИ

Озвучено ціни на олійні

22.12.2021 09:03
oll

Швидке поширення нового штаму короновірусу «Омікрон» змушує все більше країн посилювати карантинні обмеження, що призводить до зниження попиту на пальне та цін на нафту, й як наслідок, на рослинні олії. Про це повідомляє Грейн Трейд, пише agronews.ua.

Лютневі ф’ючерси на нафту марки Brent на біржі ICE Futures Europe в понеділок обвалилися на 5% нижче рівня 70 $/барель, проте наприкінці сесії відновилися до 71,5 $/барель, втративши за місяць 10,5%. А ф’ючерси на нафту WTI на нью-йоркській NYMEX вчора знизилися на 3,1% до 68,7 $/барель, втративши за місяць 10,6%.

Крім ситуації з омікроном тиск на ціни посилило повідомлення Міністерства енергетики США про продаж 18 млн барелів нафти зі стратегічного нафтового резерву в межах програми уряду по продажу 50 млн барелів нафти з резервів протягом кількох наступних місяців. За інформацією Білого дому, найближчим часом нафту зі стратегічних резервів також продаватимуть Китай, Південна Корея та Індія.

Ринок пальмової олії, яка переважно використовують на біодизель, першим реагує на зміну цін на нафту. Тому вчора лютневі ф’ючерси на пальмову олію на біржі в Малайзії впали на 2,6% до 3-місячного мінімуму 4295 рінггитів/т або 1018 $/т. На них також тисне прогнозоване на тлі високих цін скорочення експорту у першій половині грудня. За даними сюрвейєрів, протягом 1-15 грудня Малайзія скоротила експорт пальмової олії у порівнянні з аналогічним періодом листопада на 9%,що перевищило очікування ринку.

На біржі в Даляні ф’ючерси на соєву олію знизилися на 1,12%, а на пальмову – на 2,09%.

Січневі ф’ючерси на соєву олію на біржі в Чикаго вчора впали на 1,7% до 1168 $/т, втративши за місяць 12,2% ціни.

Індійська Рада з цінних паперів вирішила на 1 рік призупинити торгівлю ф’ючерсами основних сільськогосподарських товарів, щоб стримати спекулятивне зростання цін на продовольчі товари.

Влада Бразилії з метою зниження цін на паливо зменшила до 10% частку обов’язкового вмісту біодизеля в пальному на весь 2022 рік, тоді як у 2021 р. вона складала 13% та планувалося підвищувати її у наступні роки. Це посилює тиск на ціни соєвої олії, яку використовують для виробництва біодизеля.

Слідом за сусідніми ринками рослинних олій ціни пропозицій чорноморської соняшникової олії знизилися нижче рівня 1300 $/т FOB, проте ціни попиту опустилися до 1260-1280 $/т FOB.

Кілька наступних тижнів торговельна активність буде млявою через тривалі новорічні свята, тому ціни, імовірно, залишатимуться на досить низьких рівнях.

Читайте також: Пластикові пакети суттєво подорожчають.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: