НОВИНИ

Озвучено, чому в Україні не подешевшає соняшникова олія

21.10.2021 16:35
o_1ep8vfg361j2312njlfebfoc3p3c

Україна є світовим лідером з виробництва та експорту соняшникової олії, але за останній рік в нашій країні цей незамінний в кожному господарстві продукт подорожчав в два рази – до майже 70 гривень за літр. Про це повідомляє УНІАН, пише agronews.ua.

Нинішньої осені аграрії можуть отримати рекордний урожай соняшнику, але це досягнення, схоже, не гарантує зниження цін на олію.

Два десятки років тому наша країна прийняла важливе рішення – відмовитися від масового експорту насіння соняшнику і переробляти свій багатий урожай самостійно. Завдяки цьому українці отримали вітчизняний продукт за доступними цінами, а Україна – можливість продавати на світовий ринок товар з доданою вартістю.

Але в 2021 році світовий ринок зіграв проти самих українців.

Космічно високі ціни на соняшникову олію в Україні тримаються вже майже рік. На сьогоднішній день вартість цього незамінного на кожній кухні продукту доходить до 70 гривень за пляшку, що навіть дорожче, ніж пачка вершкового масла!

Ще в минулому році пляшка соняшникової олії в українських магазинах і на ринках коштувала майже в два рази дешевше. За найсвіжішими даними Держстату, вартість цього базового продукту у вересні 2021 зросла більш ніж на 70 відсотків у порівнянні з вереснем 2020 року.

Серед головних причин ситуації, що склалася – нижчий, ніж очікувалося, урожай соняшнику 2020 роки як в Україні, так і в світі, що спричинило за собою різке підвищення попиту на рослинні олії на світових ринках.

А оскільки наша країна – один з найбільших експортерів соняшникової олії в світі, продавати менше масла за кордон, щоб залишити його більше всередині країни і стримати зростання цін, не виявилося можливим.

Цього року українські аграрії готуються зібрати майже рекордний урожай соняшнику, що дозволить вітчизняним заводам зробити більший обсяг масла. Але аналітики ринку переконані: вкрай високий світовий попит на рослинні олії навряд чи дозволить повернути доступні ціни для українських споживачів.

Більш того, вартість продуктів харчування буде і далі зростати через подорожчання енергоносіїв і сировини.

Рекордний урожай

За результатами нинішньої збиральної кампанії Україна може намолотить близько 15,1 мільйона тонн насіння соняшнику. Це на 15 відсотків вище, ніж у 2020 році, і близько до показника рекордного врожаю, зібраного в 2019 році.

Такого обсягу сировини точно вистачить, щоб задовольнити попит на соняшникову олію серед українських споживачів і забезпечити експорт, який щорічно приносить країні сотні мільйонів доларів валютної виручки.

“Достатній урожай соняшнику в цьому році дозволить забезпечити внутрішній попит на соняшникову олію, а також згенерувати достатню кількість експортної виручки і стримати подальше зростання цін, що спостерігався в 2019/20 маркетинговому році”, – коментує аналітик асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” Світлана Литвин .

Самі аграрії відзначають, що погодні умови в жовтні сприяють успішному завершенню збирання врожаю, а високий попит на “насіння” дає надію на хороший заробіток в поточному сезоні.

“Майже повна відсутність дощів в жовтні була доречна. Соняшник залишився сухим, його якість не постраждала. До того ж, якісні насіння зараз відвантажуються за ціною приблизно наполовину вищою за минулорічну”, – розповів агроном агрофірми “Золота Нива” Станіслав Смирнов.

Ненаситний ринок

На глобальному ринку йде активна боротьба за продовольство. Найбільші країни-споживачі рослинних масел, такі як Індія і Китай, намагаються запастися ними про запас, побоюючись подальшого подорожчання товару.

Левову частку соняшникової олії наша країна продає саме в ці держави, і чим вище буде зовнішній попит, тим більше товару Україна постарається експортувати за валюту.

Тому навіть рекордний урожай соняшнику хоч і стримає подальше подорожчання олії вдома, навряд чи дозволить помітно знизити ціни для українського споживача.

“За рахунок зменшення пропозицій інших видів олій на світовому ринку (ріпакової, соєвої та інших), збільшується попит на соняшникову олію. Для багатьох країн-імпортерів ці масла взаємозамінні. Цей фактор навіть при рекордному врожаї соняшнику в Україні не призведе до значного зниження цін на соняшникова олія, оскільки понад 90 відсотків йде на експорт “, – розповіли в” Українському клубі аграрного бізнесу “.

Цінові прогнози

За останні три місяці, з початку збирання врожаю соняшнику, ціни на олію в Україні все ж почали знижуватися. Правда, незначними темпами: всього 2-4 відсотки на місяць. До середини жовтня середня вартість літра олії опустилася до 64 гривень, пляшки об’ємом 800 мл – до 55 гривень, залежно від магазину.

Але на цьому поки все.

“До кінця року не варто очікувати значних цінових коливань на соняшникову олію. Швидше за все, роздрібна ціна залишиться на поточному рівні з незначними відхиленнями – 63-65 грн / літр”, – прогнозує аналітик УКАБ Литвин.

Більш того, в Україні, як і в усьому світі, зараз дорожчають енергоносії, які використовуються для виробництва і транспортування олії.

“Це збільшує собівартість продукції. Тому, швидше за все, ціни на українську соняшникову олію залишаться приблизно на нинішньому рівні принаймні до кінця поточного року”, – розповів кандидат економічний наук Олександр Хмелевський.

На початку 2021 року ціни на соняшникову олію злетіли і в більшості країн Європи. Але до теперішнього часу ажіотаж спав. Наприклад, в Польщі і Німеччині зараз літр олії в перекладі на наші гроші коштує менше 40 гривень, в Італії – приблизно 45 гривень.

При цьому очевидно, що рівень зарплат там не можна порівняти з українським.

Ряд європейських країн почали антимонопольні розслідування щодо можливої ​​змови виробників соняшникової олії про підняття цін. Український Антимонопольний комітет ще навесні почав таке розслідування, але про його результати до сих пір нічого не відомо. Як і про те, коли соняшникову олію в країні, нарешті, подешевшає.

Нагадаємо, що В Україні знову подорожчає хліб.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: