ВАЖЛИВО

Озвучено, чому глобальна економічна криза остаточно прийшла в Україну

14.03.2020 13:05
photo_sizeds

У 2019 році фінансові ресурси нерезидентів забезпечили стабілізацію та укріплення позицій національної грошової одиниці, що стало результатом продовження глобального економічного росту та м’якої монетарної політики федеральної резервної системи США. Повідомляє Василь Голян, директор Європейського аналітичного центру, пише ua-ekonomist.

Зокрема, обсяг вкладень нерезидентів в облігації внутрішньої держпозики (ОВДП) України у 2019 році зріс на 109 млрд. грн., або в 18 разів – до 115,8 млрд. грн. Тенденція продовжилась і на початку 2020 року до 19 лютого (нерезиденти збільшили свої вкладення в держоблігації України на 11,3 млрд. грн. до 127,1 млрд. грн. на 19 лютого).

Поширення вірусної епідемії та обвал на фінансових ринках заставили нерезидентів переглянути свої оцінки щодо ризиків в Україні та почати частково зменшувати портфель. Якщо тиждень тому, 3 березня, в іноземців були облігації внутрішньої держпозики на суму 127,126 млрд. грн., то на 9 березня цей показник зменшився до 125,336 млрд. грн.

Тільки з минулої п’ятниці, 6 березня, обсяг вкладень нерезидентів в ОВДП знизився на 0,737 млрд. грн. Разом із тим, портфель українських банків за цей час виріс на 1,56 млрд. грн. За тиждень даний показник додав 5,1 млрд. грн.

Загалом, обсяг вкладень нерезидентів в облігації внутрішньої державної позики України за підсумками тижня скоротився на 2,4 млрд. грн., або на 2%, – до 124,2 млрд. грн. До цього нерезиденти два тижні утримувалися від купівлі українських ОВДП, зберігаючи частку вкладень на рівні близько 15,7%. Однак, в результаті фінансової кризи частка нерезидентів на ринку ОВДП України скоротилася до 15,2%.

Відповідну поведінку нерезидентів також формує невизначеність на ринку, пов’язана із змінами в уряді. Невизначеність веде до збільшення ризику в оцінках від доходності капіталу. У цьому контексті курс гривні буде під тиском, так само, як і ринок ОВДП. Не останню роль відіграють і події на світових ринках.

При такій прибутковості та посиленні зовнішніх ризиків попит на папери економік скорочується, в зв’язку з тим, що Україна відноситься до країн, що розвиваються. Заяви про переоцінену національну валюту та окремі проблеми в економіці можуть стати додатковим каталізатором для інвесторів, окремі з яких поквапляться зафіксувати прибуток.

Тим неменше, міністерство фінансів на аукціоні з розміщення ОВДП 3 березня 2020 року залучило до держбюджету 6,6 млрд. грн. Інвесторам, зокрема, запропонували держоблігації в євро. Однак, подальша ситуація на фінансовому ринку змусила Міністерство фінансів України відмовилося від проведення аукціону з продажу ОВДП у зв’язку з високою волатильністю на глобальних ринках капіталу та за результатами проведених консультацій з первинними дилерами.

Відповідна тенденція вносить зміни в наміри Уряду в 2020 році залучити 242 млрд. грн. на внутрішньому ринку. Все більший акцент буде робитися на внутрішні позики та державні комерційні банки, котрі за ресурси НБУ будуть формувати попит на ОВДП.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: