НОВИНИ

Названо п’ять найголовніших пріоритетів в економіці України

04.03.2020 21:02
363014_p0

Тимофій Милованов, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, озвучив своє бачення пріоритетів в економіці України на фейсбук сторінці.

“Що робити далі? – п`ять найголовніших пріоритетів в економіці”, – пише він.

1. Втримати макроекономічну стабільність. Тобто стабільний курс гривні (24-26), низьку інфляцію (5%), економічне зростання (3,2% в 2019, 3,7% в 2020), зростання зарплат (18% в 2019), збалансований бюджет з низьким дефіцитом (1-2%), низькі ставки по боргу уряду (10%).

2. Залучати інвестиції в економіку. Інвестиції – це єдиний шлях для розвитку України. Зношеність основних засобів виробництва в Україні складає в середньому 60%. В той час, як у сусідів – 35-40%. Потрібно використовувати всі наявні інструменти для залучення інвестицій – внутрішніх та зовнішніх, малого бізнесу, приватизація, концесії, індустріальні парки, програми підтримки експорту та МСБ, капітальні інвестиції з бюджету, інвестиційні няні, тощо.

3. Розбудовувати ринки: землі, праці, капіталу, технологій, інтелектуальних прав власності, тощо.

4. Права власності. Жодні зміни не будуть мати реального потужного ефекту, якщо в країні не буде забезпечено верховенства права, а разом із ним – і захисту прав інвесторів та кредиторів.

5. І, нарешті, коронавірус. Ймовірність епідемії низька, але поступово зростає. Епідемія може призвести до кризи в економіці. Уряд має підготувати чітку і практичну стратегію реагування в економіці: монетарна політика (надання ліквідності, пом’якшення ставки, тощо), фіскальна політика (податкові канікули певним галузям за потреби, бюджетна підтримка), за потреби обмеження економічної активності певних галузей та підприємств (туризм, транспорт, роздрібна торгівля), обмеження соціальної активності (наприклад, канікули на комунальні платежі для пенсіонерів), захисні дії в міжнародній торгівлі (мита або навпаки підтримка певного імпорту, заборона реекспорту певних категорій товарів – номенклатуру має підготувати МОЗ), меморандуми спільних дій з галузями, чиї товари чи послуги критичні під час епідемії.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: