НОВИНИ

Озвучені умови, за яких українське насіння з’явиться в ЄС

14.01.2019 12:29

Україна працює над приєднанням до міжнародних асоціацій із сертифікації насіння по цукрових буряках та олійних культурах. Це дасть можливість українському товаровиробнику вийти на міжнародні ринки. Наразі розробляються необхідні закони та створюються служби, які боротимуться з контрафактом. Про це в ефірі «Агро.ФМ» розповіла Галина Каражбей, аналітик з ринку насіння, передає landlord.ua.

Експерт зауважила, що українське насіння зернових, соєвих і садових культур за рівнем сертифікації не поступається іноземному та продається, зокрема, в країнах ЄС.

На жаль, досі продовжує існувати тіньовий ринок насіння. Виробники не завжди використовують сертифіковане насіння.

«Не всі товаровиробники хочуть витрачати гроші на сертифікацію та не всі аграрії слідкують за якістю насіння. Часто насіння передається від господарства до господарства, тому не завжди вдається відстежити його якість», – додала Галина Каражбей.

Чорний ринок насіння – це проблема не лише України, але й інших пострадянських країн. Це – пострадянський спадок.

«Заявляти, що в нас 30 чи 40% ринку тіньового не можна, але така тенденція є. Проте зараз напрацьовуються нормативні, законодавчі бази та спеціалізовані органи, які будуть регулювати та контролювати обіг насіння, боротися з контрафактом та контролювати якість. Вони якраз і будуть встановлювати долю ринку так званого «чорного» насіння», – зазначила аналітик.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: