ВАЖЛИВО

Озвучено мінімальну собівартість вирощування часнику в Україні

12.01.2021 07:31
630_360_1583332573-139

Вирощування часнику є дуже витратною справою і, за умови отримання урожаю не менше 6 т/га та наявності власного посадкового матеріалу, собівартість продукції складатиме не менше 17 грн/кг. Про це заявила Анна Морозова, засновниця часникового кооперативу UkrUp, в інтерв’ю для agro-business.com.ua, пише agronews.ua.

Для успішного вирощування часнику доведеться вирішити багато питань, окрім самої агротехнології: проблеми логістики, зберігання, маркетингу, калібрування та переробки, якості продукції та розміру партій для торгівлі. 

«Урожайність повинна бути не менше 6 т/га товарного часнику, що повністю закриває питання собівартості, посадкового матеріалу, дозволяє нарощування обсяги і зменшувати оптимальну собівартість на один гектар. На третій рік вирощування часнику, виростивши власне насіння, фермер отримає собівартість кілограму часнику на рівні 17 грн. Нижче 17 грн ніколи не буде і все що вище — це питання кооперації, маркетингу, просування продукції на ринок», — заявляє Анна Морозова.

За її словами, починати вирощування часнику промисловим способом слід з площі, починаючи від 2 га. Через адміністративні і виробничі витрати, рентабельність починається саме з цієї площі.

«Є такі витрати, які не є взагалі адекватними для вирощування до двох гектарів. Тобто витрати, які накладаються на виробничу собівартість мають бути оптимальними. Тому плануйте бізнес на часнику на великих площах і отримуйте прибутки», — говорить спікерка.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: