НОВИНИ

Отримати право на вилов та розведення риби можна буде онлайн через ProZorro

31.10.2019 11:56
51fffc206fa1b745eef19dcbff626c328cf4e199

В уряді запустили функцію продажу дозволів на вилов та розведення риби за допомогою системи Prozorro. Про це повідомляє прес-служба Міністерства енергетики та захисту довкілля України.

Чиновники більше не вирішуватимуть в одноосібному порядку кому надавати право на вилов та розведення риби – відтепер цей процес відбуватиметься через онлайн аукціоні на платформі ProZorro. Це стало можливо, завдяки схвалення Кабміном двох Постанов, які підготувало Мінекоенерго.

Чому були потрібні зміни?

Зокрема, постанову «Про реалізацію експериментального проекту із запровадження проведення аукціонів з продажу права на укладення договорів на право спеціального використання водних біоресурсів у рибогосподарських водних об`єктах (їх частинах) шляхом електронних торгів» було розроблено, бо в Україні не використовується резерв затверджених лімітів для промислового добування риби в Україні, це приблизно15% квотованих видів риб. Інакше кажучи ресурс, який можна використовувати, а це близько 2000 тонн квотованих видів просто-напросто був не розподілений. Відтак, не приносив нашій економіці жодної копійки.

Як діятиме Постанова з вилову біоресурсів

Що ж дає прийняття цієї постанови і розблокування механізму з продажу 15% біоресурсів?

Найперше, це доступ новим гравцям на ринку інвестицій, тому що раніше ця процедура була заблокована відсутністю порядку їх реалізації, а 85 % квот які зараз використовуються, були розподілені безоплатно господарствами по заявочному принципу. До прикладу, приходила особа і говорила комісії, що хоче виловлювати рибу – і комісія говорила «так» або «ні». Звісно, що це створювало корупцію – держава ж не отримувала жодної копійки.

З прийняттям постанови, із резерву держава формуватиме лоти. Наприклад, у Київському водосховищі не розподілені 15% ліміту, у цьому році це 170 тонн риби: з цього обсягу будуть сформовані лоти по 5% від цього ліміту, їх виставлять на онлайн аукціоні через платформу ProZorro.

Чому онлайн аукціони не запровадили на продаж всіє риби? Пояснюємо, Закон не має принципу зворотної дії, є підприємства, де квоти розподілені. Ці квоти забрати неможливо, бо це знищить галузь.

Як діятиме Постанова з розведення біоресурсів

Водночас, прийняття постанови «Про реалізацію експериментального проекту із запровадження порядку здійснення штучного розведення, вирощування водних біоресурсів та їх використання у спеціальних товарних рибних господарствах та проведення аукціонів з продажу режимів рибогосподарської експлуатації водного об`єкта шляхом електронних торгів» створить умови конкурентного ринку для розведення та вилову риби у таких господарствах. Адже Постанова викорінить корупцію у цій галузі: раніше людина, яка хотіла займатися такою діяльністю самостійно йшла в інститут замовляла дослідження водного об’єкту і уже потім подавала документи на розгляд в Держрибагенство, де були при прийнятті рішень було багато суб’єктивних факторів. Тепер же розробкою документів по водних об’єктах займатиметься Агентство Рибного Господарства, воно ж формуватиме лоти і виставлятиме їх на онлайн аукціон. Інакше кажучи, за отримання права на розведення риби на кожному окремому водному об’єкті держава отримуватиме кошти, а не хтось собі в кишеню.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: