НОВИНИ

Особливості бізнесу на власних крафтових сирах

03.01.2020 08:01
syry

У місяць на базарах можна вторгувати до 20 тисяч гривень, про це розповіли кияни Євген Омельчук та Олексій Стаховський. Вони за освітою інженери-біотехнологи та зараз спільно працюють у власній майстерні ремісничих сирів “Cheesebusters”. Пише Gazeta.ua 

Для сироваріння вдома треба близько 10 тисяч грн початкових інвестицій. Гроші знадобляться на купівлю каструлі літрів на 10, ножа, термометру, форм для сиру та холодильника. Якщо робити справу бізнесом — сума вкладень значно більша. Потрібно будувати окреме приміщення, всередині робити специфічний ремонт згідно з санітарними вимогами. Та найголовніше питання у будь-якому з варіантів — кому та де продавати сири.

“В Україні тільки зараз люди почали цікавитись смаком сиру. Якщо раніше купували “російський” чи “голландський” сир, то зараз хочуть різноманіття. Гадаю, українці почали більше подорожувати, куштувати у Європі сири та вдома шукати схожі варіанти. Багато обирають саме крафтових домашніх виробників”, — ділиться Євген.

“Традиційно взимку та весною була перерва для сироварів. У цей час мало молока. Зараз на фермах роблять штучне запліднення коровам і такої паузи немає, — зазначає Євген, — Весною зазвичай роблять маленькі сири швидкого дозрівання. Влітку молока багато, воно дешевше. Тоді можна робити тверді сири, щоб вони відлежались до зими”.

У асортименті майстерні ремісничих сирів Cheesebusters є сири з пліснявою, напівтверді та тверді сири з різними добавками, всього близько 8 видів. Вартість сиру від 320 до 500 грн за кг. Є також дегустаційний набір за 150 грн, де можна скуштувати 5 видів сирів. А також роблять кисловершкове масло, по 70 грн за брусок.

Усі назви сирів вигадують самі. Наприклад, напівтвердий сир за технологією кочота назвали “Барабан”, з додаванням пажитника має назву “Буркутун”. Сир витриманий у ягідному жмиху, після виробництва наливок – “П’яна ягудка”, м’який козиний “Шевр” з білою пліснявою, “Ворзельский блакитний” схожий на дорблю чи горгонзолу, має сильний різкий запах. “Чорна гора” – сир зі спеціями та травами.

“Починали з прибутку у 2000 грн за чотири місяці, зараз вийшли на продажі 20 000 гривень. При цьому жодних вкладень зі свого кишені, тільки гроші з продажів. Базари, ринки, фермерські виставки — основні джерела доходу. 3-4 години на ринку в невеликому місті біля Києва можуть принести від 2 000 до 5 000 грн та постійних клієнтів, які словами подяки мотивують тебе ще більше, — ділиться Олексій, — Це нелегка, не дешева справа в розрізі фінансів, в розрізі фізичної праці, в розрізі моральної стабільності Але ми підтримуємо один іншого у важкі часи”.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: