ВАЖЛИВО

Федерація органічного руху України провела конференцію «Органік: знання, досвід, результат»

21.08.2020 17:41
1111 11 20200812-P1370625

В рамках ділової програми виставки «АГРО-2020» відразу після Другого Всеукраїнського фермерського форуму, організованого ГС «Всеукраїнський Конгрес Фермерів», Федерація органічного руху України провела свою щорічну конференцію «Органік: знання, досвід, результат», яка зібрала понад 100 учасників у залі та значне число у режимі он-лайн. Про це повідомляє agronews.ua.

Відкриваючи захід, заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький підтвердив, що органік був і залишається серед пріоритетів розвитку аграрної галузі держави.

У своєму вітальному слові виконавчий директор Міжнародної Федерації органічного сільськогосподарського руху IFOAM – Organics International Луїза Лютікхольт заявила, що, хоча наразі невеликий відсоток сільського господарства в Україні є органічним, її експорт органічних продуктів (переважно зерно, рослинні олії та ягоди ) складає 10% від органічного імпорту Євросоюзу. А зі зростанням міжнародного ринку підвищується експортний потенціал органічних продуктів.

«Часи коронавірусної пандемії дозволяють краще усвідомити, що саме є найважливішим у житті, починаючи зі здоров’я, свого та своїх близьких. І як видно з порівняння з іншими країнами, для збалансованого зростання сектора експорт має йти пліч-о-пліч з розвитком національного органічного руху, формування внутрішнього ринку споживання органічних продуктів», – додала Луїза Лютікхольт.

Особлива увага присутніх була прикута до виступів сертифікованих органічних виробників. Дмитро Брицов, агроном ТОВ «Дедденс Агро» з Рівненщини; Олексій Дон, директор ФГ «Дона Олексія Пилиповича» з Вінничини та Микола Сафонов, директор ТОВ «Фірма «Діамант Лтд» з Полтавщини поділилися своїм багаторічним досвідом, акцентувавши увагу не лише на перевагах органіку, але й тих численних проблемах, з якими все ще доводиться стикатися на технологічному, адміністративному та збутовому рівні.

Підводячи підсумки роботи конференції, Голова Правління Федерації органічного руху України Євген Милованов наголосив, що минулого року Україна не лише стала за обсягами другою (після Китаю) країною-постачальником органічної продукції до Євросоюзу, але й продемонструвала 10% зростання споживання органічної продукції у самій державі, сягнувши рівня 36 млн.Євро.

При цьому, наголосив пан Милованов, для забезпечення сталості виробництва якісних органічних продуктів, необхідно більше приділяти уваги науковим розробкам та підготовці кадрів, чому, зокрема, має сприяти створювана в Україні Органічна Платформа знань.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: