НОВИНИ

Опубліковано закон про ветеринарну медицину

20.03.2021 12:50
big-foto

20 березня 2021 року на сайті та у газеті Голос України було опубліковано Закон “Про ветеринарну медицину”. Про це повідомляє MeatNews, пише agronews.ua.

Нагадаємо 4 лютого 2021 року Верховна Рада прийняла закон Про ветеринарну медицину і благополуччя тварин.  Документ спрямований на гармонізацію українського законодавства з нормами Євросоюзу з ветеринарної медицини. 

Закон набирає чинності 21 березня 2021 року та вводиться в дію 21 березня 2023 року. Також передбачаються пільгові та перехідні періоди з дня введення закону в дію.

Документ удосконалює законодавство України в галузі ветеринарної медицини. Зокрема визначає засади діяльності у сфері захисту здоров’я та благополуччя тварин, ветеринарної практики, виробництва та застосування ветеринарних препаратів, а також обігу побічних продуктів тваринного походження.

Закон передбачає ліцензування виробництва та імпорту ветеринарних лікарських засобів. Закон також передбачає державну реєстрацію виробництва ветеринарних лікарських засобів, їхньої обігу та застосування.

У документі також визначаються хвороби тварин, що підлягають повідомленню, та передбачено моніторинг хвороб тварин. Зокрема, до списку входять: ящур, африканська чума свиней (АЧС), класична чума свиней, пташиний грип. Також, урегульовано за якими факторами до списку можуть додатись інші хвороби.

Крім того, закон визначає основні засади забезпечення благополуччя тварин під час утримання та передбачає відповідальність операторів ринку за порушення вимог законодавства про ветеринарну медицину та благополуччя тварин.

Таким чином створюється комплексна та зручна у користуванні законодавча основа для ветеринарно-санітарних заходів, яка відповідає положенням Угоди про асоціацію з ЄС.

Впровадження цього закону сприятиме покращенню ветеринарно-санітарної та епізоотичної ситуації в Україні, підвищенню ефективності державного управління системою ветеринарної медицини, покращенню умов господарювання в галузі тваринництва, нарощенню експорту живих тварин, продуктів тваринного походження та ветеринарних препаратів з України.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: