НОВИНИ

Опубліковано дані про фітосанітарний стан озимих культур в Україні

01.02.2021 11:13
vhod_n-fix-crops-696x462

Станом на кінець січня озимі культури здебільшого знаходяться у доброму стані. Збільшення популяції шкідників не відзначається. Про це повідомляє Держпродспоживслужба, пише agronews.ua.

Негативний вплив погодних умов (різкий перепад та стрімке підвищення у звітному тижні температури повітря від -20°С до +2-5°С, ущільнення снігового покриву, утворення крижаної кірки) в значній мірі позначилось на життєдіяльності та шкідливості мишоподібних гризунів, зокрема звичайної та гуртової полівок. Збільшення кількості популяції не відмічалось.

Повсюди мишоподібними гризунами заселено 6-23, макс. 53% обстежених площ озимих зернових та ріпаку, де обліковують від поодиноких нір до 4 (Київська, Херсонська обл.) жилих колоній/га. Багаторічні трави, невгіддя та сади заселені гризунами на 10-83%, де обліковують 2-4, макс. 5-8 жилих колоній/га (багаторічні трави, неорні землі Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Івано-Франківської, Харківської, Херсонської областей).

«Наразі стримуючими факторами розвитку мишоподібних гризунів є періодичні відлиги, ожеледі та замерзання талої води на полях і в норах. Тому, важливо систематично обстежувати посіви озимини, багаторічних трав, неорних земель та інших стацій, оскільки за встановлення навіть нетривалого поліпшення умов життя, завдяки біологічній особливості до високої плодючості та спроможності до швидкої зміни фізіологічного стану, популяція гризунів поступово буде відновлювати свою чисельність. За наявності 3-5 жилих колоній гризунів/га озимини та багаторічних трав необхідно проводити захисні обробки дозволеними до використання родентицидами», — йдеться у повідомленні.

Відбір монолітів озимих зернових культур у Івано-Франківській області для визначення життєздатності рослин та їх відрощування, в тому числі і за експрес-методами, встановив, що 93% рослин знаходяться в доброму стані, 7% в задовільному. Рослини перебувають у фазах 3-й листок – кущення. Рослини озимих культур мають добру регенераційну здатність при їх відрощуванні. Відсоток живих рослин становить 100%. Рослини озимого ріпаку — 89% знаходяться в доброму стані, 11% рослин ослаблені. Низькі температури повітря частково пошкодили надземну листкову масу ріпаку, проте точка росту залишилась живою.

Повсюди продовжується обстеження зерносховищ і складських приміщень на наявність комірних шкідників. Так, в 1 кг окремих партій насіннєвого та фуражного зерна в Рівненській, Тернопільській областях виявлено 2-3 екз. кліщів, комірних довгоносиків, борошняного хрущака, що вимагає його знезараження через фумігацію дозволеними препаратами для боротьби зі шкідниками запасів.

За даними фітопатологічної експертизи зерна альтернаріозом, бактеріозом, ринхоспоріозом, гельмінтоспоріозом, фузаріозом, пліснявою, іншими збудниками хвороб уражено 0,4-7% (Полтавська Рівненська, Тернопільська обл.) насіння ярих пшениці, ячменю та вівса. Аскохітозом, фузаріозом, сірою плісенню (Тернопільська обл.) 0,8-1,9% насіння гречки та гороху. Це свідчить про потребу обов’язкового оздоровлення насіннєвого матеріалу ярих зернових та зернобобових культур через протруювання препаратами відповідного спектру фунгітоксичної дії та рівня захисної спроможності стосовно комплексу хвороб.

В господарствах здійснюється фітосанітарний нагляд за посівами озимих зернових та ріпаку.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: