НОВИНИ

Оприлюднено вагомі причини підвищення цін на продукти

04.02.2022 09:00
Paleo diet products

В Україні очікується зростання цін на 2-3% практично всіх груп товарів. Про це повідомляє news.obozrevatel.com, пише agronews.ua.

Аналітикиня УКАБ (Український клуб аграрного бізнесу) Світлана Литвин називає 3 причини майбутнього подорожчання: сезонний фактор, зростання вартості енергоресурсів та нестабільність курсу гривні щодо світових валют. Водночас, можуть перестати зростати ціни на соціальні продукти.

“Зазвичай лютий – це місяць, коли традиційно найбільше на зміну цін на продукти харчування впливає сезонний фактор (особливо характерний для свіжих овочів та фруктів). Однак цього року до нього долучилися ще два відчутні фактори”, – розповіла Литвин.

За словами фахівчині, подорожчання енергоресурсів, яке спостерігається вже давно, поступово перекладається на кінцеву ціну споживача. Але якщо перші 2 фактори торкнуться насамперед продуктів харчування українського виробництва, то зміна курсу гривні вплине на імпорт.

“Тому протягом наступного місяця слід очікувати подальшого зростання цін на 2-3% майже для всіх груп товарів. Звичайно, кожна група товарів може мати свої ринкові причини, але в цілому картина така”, – пояснює Литвин.

Стримування подальшого зростання цін очікується на продукти харчування, які мають суттєву соціальну значимість. Йдеться про борошно, молоко, житньо-пшеничний хліб, м’ясо птиці (тушка), яйця та соняшникову олію.

Підприємствам, які виробляють вищезгадані продукти, виділяється природний газ за спеціальною ціною після подання відповідної заявки та проходження торгів. Ціна практично вдвічі менша за ринкову.

Литвин каже, що перші торги вже відбулися 17 січня. Тому вже найближчим часом варто очікувати на стабілізацію ситуації з цінами на ці продукти. Але навряд чи варто сподіватися на зниження.

Читайте також: У Prozorro.Продажі з’явилися нові цікаві лоти з оренди земельних ділянок.



Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: