НОВИНИ

Оприлюднено стан розвитку молочної галузі

07.09.2021 15:35
image-12-9378

Доходність виробництва молока продовжує зростати. Про це повідомляє економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак, пише agronews.ua.

Так, в серпні Український молочний індекс (УМІ) зріс на 3,7% після рекордного зростання на 10,5% в липні.

«Більше половини зростання забезпечило зростання ціни на молоко (зросли на 1,9%), що завжди дає виробнику значно більше морального задоволення, ніж здешевлення кормів», — зазначив він.

Експерт уточнив, що здешевлення кормів теж відбулося на 1,7%. При чому фуражна пшениця подорожачала на 20% протягом одного місяця, а соняшниковий шрот подешевшав на 10% в той самий час

«Прибутки в серпні 2021 р. були всього лише на 3,7% нижчими, ніж в 2020 році в цей самий місяць, що непогано, бо на початку року різниця сягала 44%. Але це був другий найгірший серпень за останні 5 років з точки зору прибутковості виробництва молока», — додає Ярмак.

За його словами, перші 7 місяців 2021 року дозволили українським молочникам заробити на 24,4% менше, ніж рік тому за той самий період. І поки що це й далі найгірший рік за останні 5 років. Гірше з прибутками були лише в 2016 році.

Експерт зауважив, що у вересні, як правило, УМІ різко зростає.

«Середнє зростання УМІ за останні 10 років в вересні становило 10%, але минулого року вперше в вересні УМІ знизився. Але то ж був пандемійно нестабільний рік. Також зовнішній фактор є переважно позитивним. Протягом останнього місяця світові ринки переважно потроху зростали. Правда для нас це стає менш актуальним, бо ми мало експортуємо і мало імпортуємо, відносно, звичайно», — підсумував він.

Нагадаємо, що Ціни на цукор та олію піднялися майже вдвічі.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: