НОВИНИ

Оприлюднено шокуючу правду про харчові добавки

31.10.2021 18:01
FnLxCECoYefL2cohtVvXNezW-BPBQvis

Харчові добавки – “єшки” – поліпшують зовнішній вигляд, смак і консистенцію продуктів, а також підвищують тривалість зберігання. Про це повідомляє ТСН, пише agronews.ua.

Також барвники, загусники, консерванти викликають аларгію, симптомами якої є кропив’янка, напад астми, висип і роздратування шкіри. Список небезпечних Е-кодів продуктів харчування великий, але краще його вивчити, ніж хворіти.

Харчові добавки (адитиви) – це речовини натурального або синтетичного походження, які використовуються у виробництві продуктів і напоїв. Такі добавки поліпшують зовнішній вигляд, смак і консистенцію продуктів, а також підвищують тривалість їх зберігання. Застосування харчових добавок і барвників регулюється законодавством кожної країни світу. Зазвичай добавки в продуктах містяться в дуже малих кількостях і не повинні завдавати шкоди здоров’ю. Однак сьогодні алергічні реакції на харчові добавки та барвники зустрічаються все частіше.

Серед алергічних симптомів на харчові добавки та барвники зазначають свербіж, кропив’янку, напад астми, висип, роздратування шкіри.

У виробництві сучасних продуктів харчування використовують тисячі харчових добавок і барвників. Деякі виробники попереджають про це покупця, поміщаючи список харчових добавок в інгридієнтів з використанням спеціального коду (т. н. INS – Міжнародна цифрова система) – код з трьох або чотирьох цифр, яким у Європі передує літера E.

Отже, запам’ятовуємо, літера Е – це Європа, а цифровий код – характеристика харчової добавки до продукту.

Що таке харчові добавки

Всі харчові добавки поділяють на кілька груп.

E100-E182 барвники

Ці речовини застосовують для додання продуктам потрібного кольору. Синтетичні харчові барвники: тартразин, кармазин, понсо та інші. Їх можна замінити на натуральні харчові барвники – аннато, шафран, куркумін, кармін – здебільшого приправи, що більшіст з нас полюбляє додавати у домашні страви.

E200-E280 консерванти

Ці хімічниі компоненти икористовуються для збільшення терміну зберігання та регуляції кислотності продуктів.

Синтетичні консерванти використовують у харчовій промисловості дуже часто: саліцилати, бензоати, нітрити, сульфіти, кислоти. Їх можна замінити на натуральні консерванти – сіль, цукор, оцет – те, що ми використовуємо у домашній консервації.

E300-E391 антиокислювачі, регулятори кислотності

Синтетичні домішки – лимонна і ортофосфорна кислоти, БГА (бутилгідроксіанізол), БГТ (бутілгідроксітолуен) та інші. А замінити їх можна на натуральні антиоксиданти – вітаміни С і Е, лецитин.

E400-E481 стабілізатори, емульгатори, загусники

Стабілізатори та емульгатори: надають продуктам потрібної консистенції і форму протягом тривалого часу. Більшість цих добавок – речовини натурального походження: пектин, камедь, карагенан, яєчний білок, лецитин.

E600-E637 підсилювачі смаку і аромату

Ароматизатори та підсилювачі смаку: стимулюють смакові рецептори. Для цього використовуються глутамат натрію, спеції і підсолоджувачі (аспартам). Підсилювачі смаку і запаху дозволяють здешевити продукцію шляхом заміни дорогих компонентів дешевшими аналогами. Тому найбільш часто цей вид харчових добавок використовують виробники м’ясної, рибної та овочевої продукції, чіпсів, снеків і готових спецій.

E900-E967 протипінні, глазірователі, поліпшувачі борошна, підсолоджувачі

Наприклад, Е-900 має вигляд в’язко-прозорої рідини, без смаку і запаху. Використовується в харчовій промисловості для виготовлення консервованих овочів, джемів, желе, жувальних гумок, в деяких видах соку, суміші для омлетів і т.д. Вважається придатним, однак у чутливих людей може викликати алергічну реакцію. Домішок Е-900 дозволений для застосування в харчовій промисловості у всіх країнах.

Е-901 – бджолиний білий та жовтий віск, можливо, викличе алергію.

А ось Е-24а застосовується як окислювач і покращувач. Найбільш часто ця речовина можна зустріти в складі хлібобулочних виробів. Його додають в борошно, що дозволяє зробити її більш пухкої, а також надати їй білий колір.

Численні наукові дослідження виявили прямий зв’язок між регулярним вживанням продуктів харчування, що містять харчову добавку Е-924а, і виникненням, розвитком онкологічних захворювань. Крім того, ця речовина провокує ниркову недостатність.

Харчова добавка Е-924а заборонена до використання в харчовій добавки в більшості країн світу, Євросоюз, за ​​винятком США, де ця речовина може застосовуватися в якості покращувача якості хліба і борошна.

Класифікація харчових добавок

  • E100-E182 барвники
  • E200-E280 консерванти
  • E300-E391 антиокислювачі, регулятори кислотності
  • E400-E481 стабілізатори, емульгатори, загусники
  • E500-E585 різні
  • E600-E637 підсилювачі смаку і аромату
  • E700-E899 запасні номера
  • E900-E967 протипінні, поліпшувачі борошна, підсолоджувачі
  • E1100-Е1105 ферментні препарати

Список харчових добавок постійно змінюється: якийсь компонент забороняють до використання або знову дозволяють, паралельно з цим з’являються і нові види добавок. Крім того, збільшується виробництво комбінованих харчових добавок і барвників, які представляють собою суміші ароматизаторів, консервантів, емульгаторів.

Наприклад, останнім часом стали особливо популярні гелеві харчові барвники. До їх складу входять і інші харчові добавки: гліцерин, загусники, консерванти і стабілізатори. Тому в разі розвитку небажаної реакції точно встановити її причину не вийде.

Як харчові добавки впливають на організм і до чого призводять

У таблиці із харчовими добавками Е зазначено характер їхнього шкідливого впливу відповідно до зазначених під таблицею умовними позначеннями шкідливих впливів добавок:

Н! – небезпечний

(З) – заборонений

РК – викликає кишкові розлади

ПТ – порушує артеріальний тиск

В – висип

Р – рак

РШ – викликає розлад шлунка

Х – холестерин

П – підозрілий

ШШ – шкідливий для шкіри

Харчова добавкаШкідлива діяХарчова добавкаШкідлива діяХарчова добавкаШкідлива діяХарчова добавкаШкідлива дія
Е 102Н!Е 180Н!Е 280РЕ 463РШ
Е 103(З)Е 201Н!Е 281РЕ 465РШ
Е 104ПЕ 210РЕ 282РЕ 466РШ
Е 105(З)Е 211РЕ 283РЕ 477П
Е 110Н!Е 212РЕ 310ВЕ 501Н!
Е 111(З)Е 213РЕ 311ВЕ 502Н!
Е 120Н!Е 214РЕ 312ВЕ 503Н!
Е 121(З)Е 215РЕ 320ХЕ 510Н!
Е 122ПЕ 216Р (З)Е 321ХЕ 513ЕН!
Е 123Н!(З)Е 219РЕ 330РЕ 527Н!
Е 124Н!Е 220Н!Е 338РШЕ 620Н!
Е 125(З)Е 222Н!Е 339РШЕ 626РК
Е 126(З)Е 223Н!Е 340РШЕ 627РК
Е 127Н!Е 224Н!Е 341РШЕ 628РК
Е 129Н!Е 228Н!Е 343РКЕ 629РК
Е 130(З)Е 230РЕ 400Н!Е 630РК
Е 154РЕ 231ШШЕ 401Н!Е 631РК
Е 155ПЕ 232ШШЕ 402Н!Е 632РК
Е 160РЕ 233Н!Е 403Н!Е 633РК
Е 171ПЕ 239ШШЕ 404Н!Е 634РК
Е 173ШШЕ 240РЕ 405Н!Е 635РК
Е 131(З)Е 241ПЕ 450РШЕ 636Н!
Е 141РЕ 242Н!Е 451РШЕ 637В
Е 142РК, ПТЕ 249РЕ 452РШЕ 907ШШ
Е 150Н!Е 250ПТЕ 453РШЕ 951(З)
Е 151ШШЕ 251ПТЕ 454РШЕ 952Р
Е 152ПЕ 252РЕ 461РШЕ 954ШШ

Алергія на харчові добавки та барвники

Справжня алергія проявляється негайно після вживання продукту, харчова нестерпність – через кілька годин або навіть днів. При алергії можуть виникати такі реакції:

  • з боку шкіри: висип (кропив’янка, атопічний дерматит), набряк Квінке, почервоніння, свербіж;
  • з боку шлунково-кишкового тракту: біль в животі, нудота, блювота, діарея;
  • з боку дихальної системи: нежить, закладеність носа, кашель, напад астми, анафілаксія.

Підозра на непереносимість або алергію на харчові добавки виникає у випадках, коли симптоми чітко пов’язані з вживанням магазинних продуктів, напівфабрикатів або готових ресторанних страв. Поспостерігайте – чи є реакція на аналогічні продукти приготовлені вдома. Якщо – ні, значить, алергія викликана харчовими добавками.

Вважається, що найбільш алергенними є: тартразин, кармін, аннато, сульфіти, спеції, аспартам, глутамат натрію, антиоксиданти, емульгатори і стабілізатори.

Нещодавно було встановлено, що одночасне вживання великої кількості глутамату натрію в стравах викликає “синдром китайського ресторану”: оніміння задньої частини шиї, плечей і рук, нудота, сонливість, головний біль.

Алергенів крохмалю (картопляного або кукурудзяного) поки не підтверджена.

Діагностика алергії на харчові добавки та барвники
Алергію до натуральних харчових барвників та спецій виявляють після спеціальних тестів і шкірних проб.

Зверніться до алерголога. Він направить вас на дослідження.

Нагадаємо, що В Україні знову подорожчає хліб.



Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: