НОВИНИ

Оприлюднено досі невідомі особливості зберігання овочів

29.12.2021 15:04
630_360_1500536844-3438

Вчасна консультація дорогого варта і може заощадити чимало грошей під час зберігання овочів. Про це йшлося під час нещодавнього семінару для українських картоплярів. Про це повідомляє EastFruit, пише agronews.ua.

«Ми постачаємо голландську технологію зберігання. Вона поєднує в собі декілька факторів: максимальну ефективність і мінімальне енергоспоживання. Коли ми прийшли на український ринок в 2005-2006 роках, тоді енергозбереження нікого не цікавило. Місцеві аналоги споживали і споживають мегавати енергії, тоді, як голанці на той час вже рахували гроші. Споживання електроенергії системами зберігання напряму вливає на собівартість продукції. Тому ефективність роботи обладнання – ключовий момент.

Разом з компанією «Агріко» ми провели семінар для ключових клієнтів цієї компанії, щоб обговорити проблеми, які виникли у цьому сезоні, а вони були абсолютно у всіх. Ми співпрацюємо з компанією «Агріко» більш ніж 10 років. Саме «ВанДайк Технікс» поставляв для них більшість обладнання для зберігання картоплі», – розповів Андрій Марущак, комерційний директор компанії «ВанДайк Технікс».

На жаль, сьогодні далеко не всі фермери знають технологічні особливості зберігання овочів.

«Скільки сушити і для чого? Деякі компанії кажуть, що сушити картоплю потрібно 2-3 тижні, а то і місяць. А чи завжди це потрібно робити? Насправді все це визначає технолог виробництва. Коли такого експерта в господарстві немає, тоді запрошують нас для консультації. Скільки сушити залежить від дуже багатьох факторів: земля, сорти, умови викопування. І це ціла технологія.

Дехто вважає, що картоплю краще продувати під час зберігання. Але чи потрібно це робити і з якою інтенсивністю – все це технологічні особливості, про які знають далеко не всі постачальники обладнання. В деяких випадках від сушки потрібно взагалі відмовитися», – наголошує експерт.

Зібраний врожай далеко не завжди потрібно сушити, або продувати з посиленою інтенсивністю, інакше втрати ваги будуть істотними.

«Не всі довіряють, мовляв, в іншій компанії нам радили сушити картоплю 4 тижні. Однак сушка передбачає вентилювання майже 24 години на добу. В цей самий час ви видаляєте вологу з продукту. Деколи три дні вентилювання видаляють 1% вологи. Якщо у вас є тисяча тонн картоплі, 1% – це доволі великі гроші. Якщо порахувати 3 дні вентилювання і видалення 1% вологи з 1000 тон – це 10 тонн. Якщо порахувати вартість такої кількості картоплі бодай по 5 гривень, отримаємо 50 тисяч гривень. А питання лише у декількох днях. До того ж фермери не враховують, що під час такої сушки суттєво псується товарний вигляд картоплі.

«ВанДайк Технікс» – експерти в цьому питанні. Якщо в господарстві немає технолога, ми можемо порадити скільки потрібно сушити картоплю і чи потрібно взагалі. Переважно ми консультуємо людей, які мають наше обладнання, адже технологічні параметри нашого обладнання ми знаємо 100%», – акцентує Андрій Марущак.

Вчасна консультація дорогого варта. Іноді саме у сховищі можна вирішити чимало проблем, які виникли з картоплею у полі, і врятувати зібраний врожай.

«Якщо ми отримали проблеми на полі, ми можемо знизити їх вплив у сховищі. Звісно, що в сховищі неможливо суттєво покращити помилки, які були на полі, там картоплярі виконують 90% роботи, але маючи професійне обладнання, значно ситуацію покращити все таки можливо. Абсолютної панацеї немає. Неможна загрузити до сховища некондиційний товар, а тримати гарну товарну картоплю. Але можна не допустити багатьох помилок зберігання, які можуть зіпсувати навіть якісний врожай. Наприклад можна запобігти, щоб картопля не «потекла» і не заразила ті бульби, які зберігаються поряд», – каже експерт.

На жаль, українські агровиробники нехтують такими консультаціями, або ж довіряють винятково іноземним консультантам.

«ВанДайк Технікс» підтримує абсолютно всіх свої клієнтів, навіть закордонних замовників. Деякі з них консультуються з нами протягом 7-15 років. В Україні додатковими консультаціями користуються хіба що тільки 1%. Більшість фермерів нехтують ними, або ж вважають, що такі послуги мають надаватися безкоштовно. Це традиція не тільки України – це біда всіх пострадянських країн. У нас немає традиції платити за консультації.

Коли український агрохолдинг хоче отримати консультанта, він платить гроші, якщо такий консультант приїжджає з Голландії, Німеччини, Франції – байдуже звідки. Але, якщо це український консультант, всі чомусь думають, що його послуги повинні бути безкоштовними. Це неправильно. Українські консультанти мають отримувати такі ж гроші, як закордонні експерти. Особливості українських умов знає тільки та людина, яка знаходиться тут», – переконаний Андрій Марущак, комерційний директор компанії «ВанДайк Технікс».

Читайте також: Як орендувати вантажні вагони Укрзалізниці на електронних аукціонах.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: