НОВИНИ

Оприлюднено запаси вологи в ґрунтах за регіонами України

03.03.2020 14:02
1-1

В Україні склалися несприятливі умови для накопичення вологи у ґрунті. Дефіцит вологи фахівці фіксували, як на час сівби озимини та в осінній період минулого року, так і протягом зими 2020 року. Пише apk-inform.

Восени минулого року, під час сівби озимих та періоду вкорінювання, на більшості площ південних, східних, північно-східних, Київської, Черкаської, окремих площах Вінницької, Хмельницької, Тернопільської, Рівненської та Волинської областей запаси вологи у 0-100 см шарі ґрунту під озимими культурами становили 51-80 мм, на частині площ – менше 50 мм продуктивної вологи. Добре зволожений ґрунт був лише у західних, Житомирській, на окремих площах Дніпропетровської, Луганської та Харківської областей, де запаси вологи сформувалися переважно на рівні 81-120 мм. На зябу спостерігалося схоже зволоження ґрунту.

Упродовж грудня в Україні спостерігалася аномально тепла погода, особливо у другій та третій декадах, які виявилися одними із найтепліших за весь період метеорологічних спостережень, температурний режим відповідав кліматичним показникам середини листопада. До кінця грудня настання метеорологічної зими не відбулося.

Місячна кількість опадів у грудні склала переважно 50-80% норми. Найменше опадів порівняно із нормою випало у Донецькій області -30%, найбільше у Львівській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях – 100-134% норми.

Погодні умови січня визначало чергування областей підвищеного тиску та атмосферних фронтів різної активності. Кількість опадів у січні у більшості областей південної половини країни становила 25-46% (8-22 мм), у Херсонській, Харківській, Полтавській, Київській, Житомирській, Хмельницькій, Рівненській, Тернопільській, Львівській та Закарпатській областях – 51-73% (22-38 мм). У Сумській, Чернігівській та Волинській областях місячна кількість опадів була близькою до норми (29-42 мм).

У кінці місяця сніговий покрив висотою від 4 до 19 см спостерігався лише у Сумській, Чернігівській, північних районах Полтавської, Вінницької та Хмельницької, окремих районах Харківської областей. Ґрунт був талий, лише у більшості районів Запорізької, Вінницької, в окремих районах Херсонської, Дніпропетровської, Одеської, Чернігівської, Хмельницької, Тернопільської та Івано-Франківської областей спостерігалося слабке промерзання – від 4 до 11 см.

За агрометеорологічними розрахунками, враховуючи фактичні запаси вологи в ґрунті восени, кількість опадів за зимовий період, очікується, що зволоження метрового шару ґрунту під озиминою на час відновлення вегетації та на зябу на початок польових робіт весною 2020 року на більшості площ сформується в основному менше середніх багаторічних (121-190 мм).

Низькі для весняних (70-100 мм) запаси продуктивної вологи можуть сформуватися в Одеській, Миколаївській, у багатьох районах Херсонської, Запорізької, Кіровоградської, окремих районах Черкаської, Вінницької, Полтавської, Харківської, Сумської, Житомирської та Рівненської областей


Перегляди: 15
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: