АНАЛІТИКА

Оприлюднено заселеність посівів та садів шкідниками по регіонам України

25.05.2020 13:02
pyadenitsa1

По всім регіонам України, станом на 25 травня 2020 року, площі зернових колосових культур заселені клопом шкідливою черепашкою за чисельності 0,3-1 (макс. в крайових смугах – 2) екз. на кв. м. Ним пошкоджено 1-5% рослин. У Степу відбувається відродження личинок клопа черепашки, повідомляє Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживача. Про це пише agronews.ua.

Посіви агрокультур

В посівах озимих зернових культур продовжують свій розвиток хлібні п’явиці, злакові попелиці, трипси, переважно у допороговій чисельності. На 1-15% ярих культур продовжується шкідливість злакових мух (переважає шведська), хлібних блішок, п’явиць.

Триває розвиток хвороб у посівах озимих та ярих зернових культур, чому сприяють дощі. У посівах озимої пшениці найбільше поширений септоріоз, борошниста роса. На окремих площах виявлено ураження рослин озимої пшениці бурою листковою іржею. У посівах ярих зернових найбільш поширеним є гельмінтоспоріоз, менше – ринхоспоріоз та бура листкова іржа, кореневі гнилі.

Посіви кукурудзи заселяють злакові блішки, шведські мухи та злакові попелиці, які пошкодили 2-10% рослин.

У посівах цукрових буряків розвиваються довгоносики (звичайний та сірий, чорний). Найбільш шкодочинним залишається звичайний буряковий довгоносик, яким на всіх площах посіву пошкоджено 5-20% (макс. до 42%) рослин (Київська обл.). Крайові смуги посівів заселяє та пошкоджує листкова бурякова попелиця (2,5-15%). Також шкодять бурякові блішки, крихітка, мінуючі мухи, щитоноски. Коренеїдом уражено 2-4% рослин.

У посівах озимого ріпаку харчуються личинки капустяної стручкової галиці, насіннєвого прихованохоботника, капустяна попелиця. Личинками ріпакового квіткоїда пошкоджено 1-20% рослин. На ярому ріпаку шкодять блішки, попелиці, клопи. 2-11% (макс. 25%) озимого ріпаку уражені хворобами пероноспорозом, альтернаріозом, фомозом.

На 1-15% рослин соняшнику шкодять сірий буряковий довгоносик, південний сірий, чорний довгоносики та попелиці. Відмічені ознаки ураження переноспорозом та борошнистою росою.

На сої шкодять бульбочкові довгоносики, осередково південний сірий довгоносик, які пошкодили 3-6% рослин. Триває розвиток фузаріозу, кореневих гнилей, сім’ядольного бактеріозу, якими охоплено 1-14% рослин.

У посівах гороху проходить розвиток бульбочкових довгоносиків, піщаного мідляка, попелиць, ними пошкоджено від 5 до 20% (макс. 28%) рослин культури. У Степу виявлено шкідливість південного сірого довгоносика, горохового трипса та зерноїда. У південних та центральних областях аскохітозом та іржею уражено 1-7% рослин, кореневими гнилями 1-3%.

На люцерні продовжується живлення бульбочкових довгоносиків, ними пошкоджено 17-20% рослин. На культурі також триває живлення клопів-сліпняків (люцерновий, трав’яний та польовий), різних видів попелиць, апіона. Також проходить живлення стеблоїдів, відроджуються гусениці п’ядунів та листогризучих совок.

Грунтоживучими шкідниками та піщаним мідляком пошкоджено 1-8% гороху, кукурудзи, просапних культур.

Багаторічні трави

У степових та лісостепових областях на неорних землях і багаторічних травах, пасовищах триває відродження личинок нестадних саранових (0,3-2 екз. на кв.м) та італійського пруса у Одеській, Херсонській областях (0,5-1 екз. на кв.м).

У Дніпропетровській, Запорізькій, Київській, Луганській, Миколаївській, Сумській, Одеській, Черкаській, Херсонській областях на багаторічних бобових травах, неугіддях, узбіччях доріг триває літ, яйцекладка та подекуди відродження гусениць лучного метелика. Інтенсивність льоту метеликів становить 1-2 (макс. 5) екз. (Херсонська обл.) на 10 кроків. Триває літ стеблового кукурудзяного метелика.

Сади

Знижується заселення дерев травневими і червневими хрущами, шкідники розлітаються на яйцекладку. У поліських районах та подекуди Лісостепу в лісосмугах враховується 8-12 екз. на дерево. Оленкою волохатою заселено квітуючі культури. Повсюди в садах триває літ яблуневої плодожерки та її яйцекладка, у Степу – відродження гусениць. Із сисних фітофагів шкодять попелиці, щитівки, кліщі на 3-11% (макс. 40%) листя.

Поширюються моніліоз, клястероспоріоз кісточкових, кучерявість листків персика. На зерняткових – борошниста роса та парша (7-30% дерев та 2-16% пагонів). На абрикосах відмічають прояв бактеріального опіку.

Виноградники

На винограді продовжується розвиток комплексу кліщів – виноградний зудень, павутинний. В південних областях відмічено початок відродження гусениць гронової листокрутки. З хвороб – насадження уражено мілдью та чорною плямистістю.


Перегляди: 26
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: