НОВИНИ

Оприлюднено рентабельність вирощування горіхів в Україні

11.03.2020 14:32
Walnu_765

Горіховий сад у 10 разів прибутковіший за соняшник – так стверджує селекціонер Іван Юкал, що займається вирощуванням як горіхів, так і сільськогосподарських культур. Пише agroreview.

Він запевняє: 200-300 тис грн із гектара можна заробляти на горіхах. Однак, звичайно ж, не в перший рік після посадки, а десь на 7-8-й. Перші років п’ять доведеться працювати «в мінус», зате потім, за дотримання правильної технології, можна розраховувати на рентабельність у 400-500%.

«Для порівняння: одна з найбільш рентабельних культур – соняшник – дає 30 тис. грн із гектара», – відзначав Іван Юкал.

Площа насаджень горіх для отримання прибутків може бути й невеликою, запевняє експерт. Наприклад, родина з 4 осіб, де двоє дорослих, цілком впорається з догляданням горіхового саду на 2 га без залучення найманої праці.

Дуже важливо, за словами експерта, під час закладення горіхового саду визначитися з посадковим матеріалом. Чи то будуть саджанці, а чи сіянці.

Саджанці дозволять отримати якісну партію горіхів для експорту та мати необхідні для супроводу документи. Урожай піддаватиметься калібруванню й буде однорідним.

Однак, недоліком його буде короткий термін експлуатації. Дерева можуть мати погану морозостійкість і це вплине на собівартість вирощування.

«Я відаю перевагу сіянцям. Вони більш довговічні, більш морозостійкі й значно довше цвітуть», – розповідає Іван Юкал.

Однак, якщо закладати сад доводиться в полі, то краще віддати перевагу дворічним саджанцям. У такому разі випад може скласти лише 3-5%.

Експерт також радить під час висаджування розділити дерева за силою зростання: на карликові, слабкорослі, середні та сильнорослі. Кожна група має свою схему висаджування.

За даними Української горіхової асоціації, минулого року в Україні з’явилося 2 тис. га нових горіхових насаджень. На цей рік розширення садів очікують у таких же розмірах.

Аграрії можуть розраховувати на компенсацію вартості саджанців за рахунок державної програми.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: