НОВИНИ

Оприлюднено заселеність шкідниками посівів по регіонам України

28.04.2020 09:18
569cba83fcd6418_1000x600

За минулий тиждень зниження температури повітря як нічний так і у денний час призупинили переліт клопів шкідлива черепашка на поля, інформує Держпродспоживслужба України, повідомляє agronews.ua.

Клоп знаходиться переважно в лісосмугах на листовій підстилці, подекуди в Луганській, Херсонській областях зафіксовано початок ним заселення посівів озимих зернових. Шкідник у кількості 0,1-2 екз. на кв. м виявлений у прикрайових смугах, що безпосередньо межують з місцями зимівлі. Клоп шкідлива черепашка перебуває у задовільному фізіологічному стані.

«Надалі, за настання стійкої теплої погоди з середньодобовими температурами 12-14°С, максимально 18-20°С, варто очікувати початок перельоту фітофага на площі озимих культур. Першими пробуджуються та вилітають на посіви самці, а самиці пізніше на 5-7 днів, залежно від погоди. Пошкодження клопами рослин у фазі кущіння спричиняє пожовтіння та відмирання центрального листка, на початку виходу рослин у трубку — загибель центрального стебла. Заселення посівів шкідником буде розтягнутим в часі, цьому сприяють різкі коливання температури повітря», — зазначають фахівці.

Личинки хлібної жужелиці доживлюються у посівах озимини переважно в Лісостепу, подекуди Степу, де за чисельності 0,3-1, в осередках З екз. на кв.м пошкодили до 10% рослин. У Луганській, Одеській, Херсонській, Черкаській областях понад 30% личинок фітофага закінчили живлення.

Хлібні блішки, п’явиці, злакові попелиці, цикадки в допороговій чисельності на 13-62, макс. 100% площ пошкодили 3-15% рослин озимих, ярих ячменю та пшениці.

На Донеччині спостерігається літ чорної пшеничної, гессенської та шведських злакових мух.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: