ВАЖЛИВО

Мінекономіки окреслило основні положення земельного закону

14.01.2020 08:03
630_360_1578927625-252

13 січня відбулося публічне обговорення фінальної версії законопроєкту про обіг земель сільськогосподарського призначення №2178-10. Під час заходу представники Уряду, депутати фракції «Слуга народу», Аграрного комітету ВРУ пояснили запропоновані зміни до законопроєкту, повідомила прес-служба Мінекономрозвитку.

Законопроєктом враховані всі зауваження учасників ринку та громадянського суспільства. Під час доопрацювання законопроєкту були враховані інтереси українських громадян та інтереси національної безпеки України, тому його можна вважати перемогою суспільного діалогу і громадянського консенсусу, зазначається у пресрелізі.

Ось основні пункти:

-У фінальній версії законопроєкту доступ іноземців до ринку землі можливий лише після референдуму, росіяни не зможуть купити українську землю навіть після нього. Встановлюється ліміт щодо концентрації землі в одні руки – не більше 10 тисяч гектарів.

-На глибину 50 км від кордону українським компаніям з іноземними інвестиціями заборонять купівлю землі, навіть якщо на земельному референдумі буде прийнято інше рішення. На окупованих територіях будь-які угоди вважаються недійсними, крім передачі земельної ділянки у спадок.

-Встановлюється мінімальна ціна на землю, нижче якої її не можна продати.

-Розрахуватися за придбану землю можна буде лише безготівково. При цьому покупець має надати документи щодо законності походження коштів, за які купується земля.

-Законопроєктом пропонуються пільгові умови придбання с/г землі для фермерів.

-Кошти від продажу землі підуть на розвиток сільських територій. Частина коштів від продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної і комунальної власності будуть розподілені у спеціально створений Фонд розвитку сільських територій.

-Банки не зможуть купувати землю, але зможуть брати її у заставу.

-Для аграріїв будуть запропоновані програми державної підтримки.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: