ВАЖЛИВО

Оприлюднено огляд зволоженості грунтів по регіонам України

26.03.2020 09:34
chornozem-photo-0c96

У березні за дефіциту опадів (на переважній частині території країни їхня кількість не перевищила 50% норми, на півдні ефективних опадів майже не було) спостерігалося швидке висихання верхніх шарів ґрунту, місцями вже відзначався брак вологи у верхньому (0-10 см) шарі ґрунту, йдеться в агрометеорологічному огляді Укргідрометеоцентру. Про це пише АПК-Інформ.

«За інструментальним визначенням (станом 20 березня) запаси продуктивної вологи у метровому шарі ґрунту під озимими культурами на більшості площ поки що знаходилися на задовільному та достатньому рівні, однак у середньому вони були на 20-40 мм, у Київській, Хмельницькій, Одеській областях – на 50-60 мм менші, ніж минулого року на цю дату», — уточнили експерти.+

При цьому найгірша за весь період агрометеорологічних спостережень ситуація спостерігається на території Одеської області, де за зиму майже не було поповнення вологи у глибоких шарах ґрунту, ґрунтова засуха на багатьох площах цієї області триває ще з літа 2019 р.

«У кінці другої декади березня ґрунт на глибині 10 см нагрівся до температури 6-8°С, на півдні – до 10-14°С, такий рівень прогрівання ґрунту дозволяє сіяти всі ранні ярі культури. За візуальним визначенням верхній шар ґрунту зволожено добре на більшій частині території, на півдні у багатьох районах уже спостерігається слабке зволоження, місцями у Херсонській області верхній шар ґрунту в кінці декади був сухим», — ідеться в огляді.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: