АНАЛІТИКА

В Україні зростає число сільськогосподарських кооперативів

12.06.2020 16:02
https://agronews.ua/

В Україні діє 28 тисяч кооперативів, з них сільськогосподарських виробничих – 1008. Про це інформує Держстат України, пише agronews.ua.

Також у країні ведуть діяльність 1268 обслуговуючих сільськогосподарських кооперативів і 761 споживчий кооператив.

Для порівняння: за даними Асоціації тваринників України, в 2016 році в Україні було зареєстровано 1048 сільськогосподарських кооперативів, з яких реально діяло лише 558 об’єднань.

Кооперативний рух в Україні набирає обертів, але відбувається це дуже повільно у порівнянні з іншими країнами.

Так, в Японії кооперативи реалізують близько 90% всієї сільгосппродукції в країні, при цьому в кооперативах працює 91% всіх фермерів. Такі об’єднання виробляють і збувають сільськогосподарську продукцію, а також надають фінансові послуги, наводять дані carefield.

Всі вони створені урядом, тому їх контролюють на регіональному рівні, але насправді контролювати їх дуже важко, адже кооперативи перетворилися в потужного монополіста на продовольчому ринку. Кооперативи в Японії ігнорують антимонопольне законодавство, отримують додаткові привілеї від держави і самі встановлюють ціни на товари.

Більшість кооперативів в Іспанії засновані в рамках регіонального, а не національного законодавства. Іспанські кооперативи в основному невеликі, тільки 39% об’єднань налічують понад 1000 членів. Їх маленький масштаб часто не дає можливості об’єднанням фермерів отримати прибуток. У свою чергу, тут дуже багато вузькопрофільних кооперативів. Крім невеликих об’єднань, в Іспанії також є і великі кооперативи, які обробляють продукти і продають їх роздрібним мережам. Такі структури виробляють 75% прибутку в кооперативному середовищі, йдеться у повідомленні.

Тож наразі ще неясно, за якою моделлю буде формуватися кооперативне середовище в Україні, але висхідна тенденція вже простежується.

Нагадаємо, названо точну чисельність фермерських господарств та кооперативів в Україні.

Читайте також: українські фермери створюють збройні загони самооборони від рейдерства.


Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: